Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Sverige hjelper USA med overvåking

Svenskene hjelper USA å overvåke internett. Det sier en journalist.

Journalisten Duncan Campbell regnes som en ekspert på etterretning. Han var nylig til stede da overvåking ble diskutert i Den europeiske union (EU). Det skriver den svenske avisa Metro.

Da sa Campbell at Sverige og Storbritannia var viktige hjelpere av NSA. Det er USAs etterretning National Security Agency (NSA).

Tidligere i år ble USA avslørt for å ha spionert på flere land over internett.

LES MER HER: – USA overvåker Kina

Sverige kalles visstnok SARDINE i det hemmelige samarbeidet. Den svenske etterretningen heter Försvarets radioanstalt (FRA). De gir NSA lov til å bruke Sveriges datakabler som går under havet, sier Campbell.

Journalisten har i mange år jobbet med å avsløre etterretning. Blant annet har han jobbet for den britiske kanalen BBC.

FRA vil ikke kommentere saken. Men en talsperson i FRA sier at de samarbeider med andre land hvis det er bra for Sverige.

LES MER HER: Snowden kan ikke utleveres til USA

Datatilsynet i Norge har flere ganger vært bekymret for hvordan FRA arbeider. De tror FRA kan overvåke mye norsk datatrafikk. Rundt 80 prosent av data- og teletrafikken ut og inn av Norge går via Sverige.

I 2009 kom en ny svensk lov. Den ga FRA lov til å overvåke data- og teletrafikk som sendes gjennom kabel.

Saken om USAs overvåking ble avslørt tidligere i sommer. Varsleren Edward Snowden lekket dokumenter om hvordan USA overvåket internett. Blant annet viste han hvordan NSA har funnet ut mange av kodene som beskytter informasjon. Det kan være e-poster og annen privat informasjon, for eksempel når vi bruker bank på nett.

NSA skal også ha klart å få IT-selskaper til å legge inn feil i tjenestene og produktene sine. Da kan de tappe informasjon fra nettsteder som mange tror er sikre. Det er ikke kjent om IT-selskapene gjør dette frivillig eller om de blir tvunget.