Verden
Synker øyene i havet?
Flere øystater i Stillehavet frykter at de vil synke i havet.

Landene Kiribati, Tuvalu og Maldivene er bare noen meter over havoverflaten. De frykter klima-endringene i verden.
– Alle disse landene kjemper nå for å overleve. Deres historie kan ta slutt, sa Antonio Lima på klimamøtet i Mexico i desember. Han er Kapp Verdes ambassadør til USA.
På møtet prøvde verdens land å bli enige om en ny klima-avtale. Målet for mange er å hindre at gjennomsnitts-temperaturen i verden stiger mer enn to grader.
Innbyggere i flere øystater forteller om flom som ødelegger strender. Drikkevann og jordbruks-jord forurenses av saltvann. De er redd for at havet skal vaske øyene bort. Verdens-organisasjonen FN har et klimapanel. De mener at havet vil stige 59 centimeter på 90 år. Da vil mange av øyene oversvømmes.
Thorgeir Kolshus har forsket på hvordan folk lever på øyene i Stillehavet. Kolshus mener global oppvarming ikke er årsaken til problemene.
– Ingen av øyene synker. Menneskeskapte klima-endringer har så langt ikke hatt noen konsekvenser i Stillehavet, sier han.
Flom og saltvann som ødelegger avlingene, har alltid vært et problem på disse øyene, ifølge Kolshus. Folk har bodd her i mange generasjoner. De har måter å takle det på.
– Nå blir de fortalt at deres metoder ikke lenger har betydning, sier han.
Kolshus forteller at flere øyer har fått besøk av FN-eksperter. Beboerne blir fortalt at landet deres vil synke. For mange øybeboere er det skremmende å tenke på. Noen ser muligheten til å bruke situasjonen politisk.
– Tuvalu kan si til New Zealand og Australia: «Se hva dere har gjort. Landet vårt forsvinner. Dere plikter å hjelpe oss og gi oss klima-asyl.» De kan bruke situasjonen til å få penger, sier han.
Kolshus tror at mennesker har innvirkninger på naturen. Men han er skeptisk til at Stillehavet brukes som eksempel. Kolshus mener folk trenger beviser for å tro på klima-endringene.
– Vi vil ikke tro, før vi har sett det selv. Stillehavet er langt borte og få kjenner til det som skjer der. Derfor fortelles det historier derfra som folk lett kan tro på, sier han.
Ilan Kelman er forsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Han mener at folk som er skeptiske til klima-endringer, må se på fakta og vitenskap. Da vil de forstå at det er snakk om å overleve for øyene i Stillehavet.
– Målet må være at beboerne skal slippe å måtte flytte fra øyene. Blir det likevel nødvendig, må de ha en plan, sier han.