Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Syrere angripes med brannbomber

Den syriske regjeringen og Russland har begynt å bruke brannbomber. Tirsdag ble 19 vanlige folk drept i byen Aleppo.

Krigen i Syria krever stadige flere menneskeliv. Tirsdag ble minst 19 sivile drept da byen Aleppo ble bombet. Mange ble også skadd. Flere av dem kan dø av skadene, skriver nyhetsbyrået NTB. 

Human Rights Watch (HRW) er en internasjonal organisasjon for menneske-rettigheter. De overvåker mange alvorlige situasjoner i verden. Nå sier de at den syriske regjeringen og Russland slipper brannbomber over flere områder i Syria. Dette har skjedd de siste seks ukene nord og nord-vest i landet. Det gjelder for eksempel byen Aleppo. Det skriver avisen VG.

Brannbomber skal ha blitt brukt minst 18 ganger. Bombene gjør ekstra stor skade. De lager store branner på bakken. Og de fører til store brannskader på huden til mennesker. Det finnes spesielle regler for hvilke våpen som er lov å bruke i krig. Brannbomber er ikke lov. HRW krever at Syria og Russland skriver under på reglene og slutter å bruke brannbomber.

Russland og Syria skal også ha brukt bomber med gass i. Det hevder verdens-organisasjonen FN. Gassene gjør det vanskelig for folk å puste.

Folk i byen Aleppo lider. Men kampene er så harde at nødhjelpen ikke slipper inn. FN har krevd en våpenhvile på 48 timer hver uke. Men Russland sier nei. Tidligere har de tilbudt tre timer pause i angrepene. Men nå har de ombestemt seg. Sergei Lavrov er utenriksminister i Russland. Han vil ikke ha en pause i kampene før konflikten er løst. Han frykter at en pause vil føre til sterkere opprørere.

Tirsdag sendte Russland bombefly over Syria fra Iran. Det er første gang Russland bruker andre lands flybaser i krig, ifølge NTB.