Verden

Syrere våger å feire Ramadan

Folk i byen Damaskus i Syria føler seg tryggere. Nå feirer de ramadan.

De siste månedene har soldater fra regjeringen vært aktive i Syrias hovedstad Damaskus. De kjemper mot opprørere i landet. Byens innbyggere føler seg tryggere enn på lenge, skriver nyhetsbyrået NTB.

Mange flyktninger er også kommet hjem fra utlandet. De skal feire den muslimske fastemåneden ramadan sammen med sine familier. I butikkene i byen er det fult av kunder.

I mer enn to år har det vært krig i landet. Derfor er ting mye dyrere enn før. Det syriske pundets verdi er også blitt mindre. Den er på en seksdel av verdien det hadde for to år siden. Syria produserer selv mat. Men mangel på drivstoff har likevel ført til matmangel i byene.

Ramadan startet onsdag. Da var det umulig å finne varer som yoghurt i Damaskus. Kalv var mulig å oppdrive noen steder. Men prisen var fordoblet i forhold til nivået for bare få måneder siden.

Pitabrød er viktig i den syriske matkulturen. Den koster nå tre ganger så mye som for ett år siden.

Prisstigningen skyldes ikke at syrerne har bedre råd enn før. Tvert imot har lønningene stått stille for dem som er ansatt i statlige eide selskaper. Private bedrifter sliter. Årsaken er borgerkrigen i landet.

Situasjonen er katastrofal, mener Ayman. Han er en 42 år gammel entreprenør.

– Men på en eller annen måte klarer folk seg likevel. Noen deler på det det koster å bo og spise. Noen låner, og noen klarer seg med veldig lite og klager ikke. Slik har vi det nå for tida, sier han.

Syriske styresmakter prøver å gjøre noe med mangelen på mat. I forrige uke ble en ny lov vedtatt. Det var et forbud mot ta matvarer med ut av landet. På den måten vil styresmaktene stanse at matvarer blir tatt med til Libanon. Både libanesere og syrere som bor i Libanon, reiser inn til Damaskus for å handle der. Prisene er nemlig fortsatt lavere i Damaskus enn i Libanon.

Samtidig forsøker folk å skape en festlig stemning under ramadan. Det er til tross for krigen i landet.

Utenfor Damaskus er det fortsatt kamper mellom soldater og opprørere. Hver dag kan eksplosjoner og bombardement høres i byen.

LES MER HER:100.000 døde i Syria

Men de som bor i Dmaskus føler seg likevel tryggere enn før. Det virker som om regjeringens soldater begynner å få kontroll.

– Jeg støtter ikke regjeringen, men la oss innse den. Den er sterk. Den vinner. Den kommer ikke til å forsvinne, sier Ayman.

Kvelden før ramadan var gatene fulle av liv. Slik var det ikke på samme tid i fjor. Selv etter solnedgang var folk ute. Det har vært svært uvanlig i byen det siste året.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå