Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Syria sviktes av verden

Verden har sviktet Syria. Det mener syrerne Bisan Fakih og Marcell Shehwaro.

Krigen i Syria er verre enn noensinne. På få dager har byen Aleppo blitt bombet 1.700 ganger. Mange uskyldige mennesker dør. Hjelpearbeidere, sykehus og nødhjelp blir bombet. Bombene er også kraftigere. De kalles bunker knusere. De er laget for å ødelegge mål under bakken. Tidligere har det blitt bygget sykehus og barnehager under bakken. Disse er ikke trygge lenger.

Det er et år siden Russland ble med i krigen. De støtter den syriske presidenten Bashar al-Assad. I fem år har han angrepet folket sitt med bomber og giftige gasser. I september var det endelig en pause i krigen i Syria. Den varte i en uke. Russland og USA fikk den i stand. Etterpå fikk Russland skylden for at våpenhvilen ble avbrutt. Mandag bestemte USA at de ikke ønsker å snakke mer om fred i Syria med Russland.

– Aleppo er et helvete. Det finnes ingen steder å gjemme seg lenger. Før flyktet folk ned i lavere etasjer. Men bombene når overalt, sier Marcell Shehwaro til Klar Tale. Hun leder organisasjonen Kesh Malek. De har hatt flere skoler for barn i byen.

I forrige uke var Shehwaro og Bisan Fakih i Norge. De kom for å snakke om situasjonen i Syria.

– Mesteparten av de skadde dør. Det brukes nye bomber og fosfor. Slike flammer slukker ikke. Det er håpløst å behandle slike skader, sier Fakih til Klar Tale. Hun leder organisasjonen The Syria Campaign. Den jobber for å beskytte vanlige folk i Syria.

Shehwaro frykter at sykdommer vil spres i Aleppo.

– Hjelpegruppa Hvite hjelmer prøver å redde folk ut av ruinene. Men de har for mye å gjøre. Det kan ta flere dager å få ut overlevende og døde. Jeg frykter at det snart vil føre til en epidemi av sykdommer, sier hun.

Kvinnene mener verden og FN har sviktet landet deres. De mener Russland må presses til å slutte å støtte Assad.

– President Barack Obama har gjort en forferdelig jobb. Han lar Syria og Russland fortsette å angripe folk. Jeg tror Assad og Russland ønsker å ødelegge alle tjenestene i Aleppo. Å gjøre livet til en lidelse for folket der. Slik at de må tigge om våpenhvile, sier Fakih.

Du kan lese mer om saken i ukens papiravis av Klar Tale. Les også ukens leder: VI kan ikke lukke øynene