Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Syriske styrker nærmer seg Afrin

Styrker fra regimet i Syria nærmer seg byen Afrin. Men Tyrkia vil ikke slutte å angripe kurderne der.

Styrker som støtter Syrias president Bashar al-Assad, er på vei til byen Afrin. De vil hjelpe kurdere i området. Kurderne angripes av Tyrkia. Men Tyrkia vil ikke gi seg.

De syriske styrkene er kun noen timer unna Afrin. Det meldte nyhetsbyrået Reuters mandag formiddag.

Den kurdiske, militære gruppa YPG har gjort en avtale med syriske myndigheter i hovedstaden Damaskus. Avtalen gjør at den syriske regjerings-hæren kan bidra i kampen mot tyrkiske styrker i Afrin.

Flere har lurt på om det kan gjøre at tyrkiske styrker slutter å angripe i Afrin. Men mandag kom Mevlut Cavusoglu med en advarsel til syriske myndigheter. Han er Tyrkias utenriksminister.

– Hvis regimet går inn for å rense ut PKK eller YPG, så er det ikke noe problem. Hvis regimet også går inn for å beskytte YPG, så kan ingen stanse oss, sa Cavusoglu.

– Dette gjelder Afrin, Manbij og områdene øst for Eufrat, la han til.

Tyrkia ser på YPG som en «terrorgruppe». De anklager den for å samarbeide med den kurdiske PKK-geriljaen. De holder til på tyrkisk side av grensen. PKK har utført flere terror-angrep i Tyrkia. De ønsker at kurderne i landet skal få løsrive seg fra Tyrkia.

Russland har meglet mellom YPG og syriske styrker. Slik har avtalen mellom dem blitt til. Det sa kilder til nyhetsbyrået DPA lørdag. Syriske myndigheter har ikke kontroll over områder langs grensa nordvest i landet. Avtalen kan gi dem tilbake kontrollen over disse områdene.