Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tapte mye i det britiske valget

Motstanderen ber statsministeren slutte i jobben. Hun ville vinne flere plasser, men tapte i stedet mange.

Egentlig skulle det ikke være valg i år. Det konservative partiet hadde flertall. De kunne styre alene. Men Theresa May ble ikke valgt som statsminister. Hun tok over etter at David Cameron sluttet i fjor.

Hun bestemte tidligere i år at det skulle være valg i sommer. Hun ville bli valgt selv, og hun ville at partiet skulle få enda mer makt. Nesten alle trodde hun skulle klare det. Hun var populær. Men britene har skiftet mening.

Veldig mange briter stemte heller på arbeiderpartiet eller andre. De konservative mistet flertallet i parlamentet. De kan ikke langer styre alene. Lederen for arbeiderpartiet ber May slutte i jobben.

– Hun spurte om velgernes mening. De svarte med å gi de konservative færre plasser i parlamentet. Folk stoler ikke på henne.

Det sier Jeremy Corbyn. Han leder arbeiderpartiet.

De konservative er fortsatt det største partiet. De kan fortsatt styre landet om ett annet parti vil støtte dem. Det blir kanskje uten May som statsminister. Hun har snakket om å ikke fortsette hvis hun mister flertallet.

– Dette er en katastrofe for Theresa May. Folk vil spørre om hun er god nok til å lede. Mange vil be henne slutte, sier Iain Begg til nyhetsbyrået TT. Han er professor i statsvitenskap ved London School of Economics.

Arbeiderpartiet og Corbyn er langt unna flertall. De kan likevel styre om de får støtte fra mange av de mindre partiene.