Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tenåring drepte 19 mennesker på skole

19 mennesker ble drept og 53 skadd. Det skjedde da en elev skjøt på en yrkesskole på Krim-halvøya.

En 18 år gammel elev begynte å skyte på en yrkesskole på Krim-halvøya onsdag. Han drepte 19 personer. 53 personer ble skadd. Det skjedde i byen Kertsj ved Svartehavet.

12 av de skadde har kritiske skader, ifølge myndighetene.

Den unge gjerningsmannen skal ha tatt sitt eget liv etter skytingen. De fleste av ofrene var tenåringer. De yngste elevene på yrkesskolen er 14 år gamle.

Det var 18 år gamle Vladislav Rosljakov som skjøt. Det sier Russlands nasjonale etterforsknings-komité. En overvåkingsvideo viser hvem han er. 18-åringen ble funnet død med skader etter skudd inne på biblioteket. Ved siden av ham lå en rifle. Han hadde gått på skolen siden 2015.

– Jeg var i timen da jeg hørte skyting i første etasje, forteller en elev til nyhetsbyrået AFP.

– Vi løp alle ut i gangen. Der var det flere som løp og skrek at en fyr med maskingevær. Han skjøt alle tilfeldig og etter tur, sier eleven.

En annen elev foreller at skytingen varte i minst 15 minutter.

Det er ikke kjent hvorfor 18-åringen skjøt. En annen elev sier at tenåringen «hatet skolen på grunn av ondskapsfulle lærere. Han hadde hintet om at han ville hevne seg på dem». Det skriver en lokalavis.

– Dette er en enorm tragedie. Det var et massedrap begått av en drittsekk, sa Sergej Aksjonov. Han er den øverste politiske lederen på Krim-halvøya.

Russland tok halvøya fra Ukraina i 2014. Det skjedde etter en avstemning. Da sa flertallet på Krim at de ville løsrive seg fra Ukraina. Vesten mener halvøya fortsatt tilhører Ukraina. De har innført straffer mot Russland.

Russiske myndigheter sa onsdag kveld at alle ofrene ble skutt. Det var i flere timer uklart hva som egentlig hadde skjedd. Ført var det snakk om en gasseksplosjon. Så kom det meldinger om at en bombe hadde eksplodert. Det skal ha skjedd i skolens kantine midt i lunsjen. Da sa myndighetene at det ikke var et terrorangrep.

Øyevitner har også fortalt om en eksplosjon. De forteller at ofrene ble skutt av en mann med våpen. Enda en bombe skal ha blitt funnet. Den hadde ikke eksplodert. Det meldte flere russiske nyhetsbyråer onsdag kveld.

Olga Grebennikova er skolens rektor. Hun og flere øyenvitner fortalte hvordan angriperen kom seg inn i på skolen. Så utløste han en bombe i kantinen og begynte å skyte.

Sergej Melikov er nestlederen for den russiske nasjonalgarden. Han sier at bomben var hjemmelagd.

– Jeg så ut av vinduet. Der var det en fyr med våpen som skjøt mot bygningen. Jeg låste døra og håpet at han ikke skulle oppdage meg. Ti minutter senere kom spesialstyrkene. Jeg vet ikke om de fikk tak i fyren, sa et vitne til den russiske TV-kanalen RT.

Journalisten Igor Zjdanov melder dette på nettsamfunnet Twitter. Han skriver også hva en jente på skolen fortalte.

– Vi løp, og barna la seg bare ned. Vennen min ble drept rett foran øynene mine. Jeg så hvordan hun falt og lå helt stille. Jeg så hvordan gutter stupte, forteller jenta.

Russlands president Vladimir Putin sier han er lei seg for det som skjedde. De skadde skal sendes til Russlands beste sykehus dersom det trengs. Det lover presidenten.