Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Thomas Cook er konkurs

Reiseselskapet Thomas Cook stenger etter 178 år. Det går ut over hundretusener av turister.

Natt til mandag kom meldingen. Det britiske reiseselskapet Thomas Cook er konkurs. Det skjedde etter at forhandlinger om å redde økonomien til selskapet brøt sammen. 21.000 personer i 16 ulike land mister jobbene sine. Og Thomas Cook Groups fire passasjerfly er satt på bakken.

– Vi forsøkte å forhandle flere ganger. Likevel har vi ikke kommet fram til en enighet mellom de som har interesser i selskapet. Det skriver selskapet i en melding til pressen.

Samtidig kanselleres 600.000 billetter. Det betyr at de ikke gjelder lenger. CAA er Storbritannias luftfarts-myndighet. De jobber med å hente hjem 150.000 briter. Det kan ta opptil to uker. Jobben er den største av sitt slag i fredstid i Storbritannia. Det sier britiske myndigheter.

– Problemer kan skje. Men vi vil jobbe for å hente folk hjem så tett opp til deres planlagte dato som mulig, sier CAA i en melding.

Konkursen går også ut over rundt 9.000 nordmenn. De er kunder hos det norske reiseselskapet Ving. Thomas Cook Airlines Scandinavia er Vinggruppens flyselskap i Norden. Ledelsen dere har innstilt alle mandagens flyginger i Norden. Det skriver selskapet i en melding på Ving i Sverige sine nettsider. Det skriver avisa VG. Mandag får det følger for 6.000 reisende fra Norden.

– Vi beklager virkelig denne situasjonen og de ulemper det får for våre kunder, sier Magnus Wiker. Han er konsernsjef i Vinggruppen i Norden.

Britiske turister var i ferd med å dra fra feriestedet Les Orangers i Tunisia. De sier at gjester fikk beskjed om å betale ekstra. Årsaken var at feriestedet fryktet at Thomas Cook ikke kunne betale for seg. Da turistene nektet, stengte sikkerhetsvakter utgangsporten. Det forteller turisten Ryan Farmer.

– Det føltes som en gisselsituasjon, sier Farmer.

Nyhetsbyrået Ap har forsøkt å komme i kontakt med Les Orangers og den britiske ambassen i Tunis. Men de har ikke fått tak i dem.

Thomas Cook ble startet i 1841 av en brite med samme navn. Det var verdens første reisebyrå. Selskapet sier at de har hatt stor tillit fra generasjoner av britiske reisende.

– Jeg og resten av styret fikk ikke til dette. Det er dypt beklagelig. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder. Og til tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere. De har støttet oss i flere år, sier Peter Fankhauser. Han er administrerende direktør i Thomas Cook.

Thomas Cook har sagt at de trengte 2,2 milliarder kroner. I tillegg trengte de en avtale om 10 milliarder kroner ekstra fra forrige måned.