Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Thunberg er framme i New York

– Lytt til forskningen om klima, oppfordrer Greta Thunberg. Hun er framme i USA etter å ha seilt over Atlanterhavet.

Onsdag kom klima-aktivisten Greta Thunberg i land på Manhattan i New York i USA. Den svenske 16-åringen møtte pressefolk som ventet på henne.

– Alt dette er veldig overveldende, sa hun. Thunberg ble tatt imot av flere hundre personer. Det var folk som støtter henne og miljø-aktivister.

Verdens-organisasjonen FN sendte ut 17 seilbåter. Det var én for hvert av målene om bærekraft. Båtene fulgte Thunbergs båt det siste stykket inn til New York. Det er hjembyen til USAs president Donald Trump.

– Mitt budskap til ham er: Lytt til forskningen. Det gjør han åpenbart ikke. Det sa Thunberg da hun møtte pressen.

Trump har ofte sagt ting som skaper tvil om forskningen på klima. Han har bestemt at USA dropper den internasjonale avtalen om klima. Avtalen ble vedtatt i Paris i Frankrike i 2015.

Thunberg forteller at seilturen over Atlanterhavet gikk overraskende bra. Hun ble ikke sjøsyk.

Mediene har skrevet mye om de store skogbrannene i Amazonas i Brasil. Den siste delen av reisen har Thunberg fulgt med på dette.

– Det er grusomt. Vår vold mot naturen må ta slutt, sier hun.

Thunberg skal delta på et toppmøte om klima. Det er i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York. Hun droppet å fly av hensyn til miljøet. I stedet fikk hun tilbud om å krysse Atlanterhavet i seilbåten Malizia II.

Den dro fra den britiske byen Plymouth 14. august. Svante Thunberg er faren til Greta Thunberg. Han har vært med på ferden. Det har også filmskaperen Nathan Grossman. Pierre Casiraghi er en av båtens to kapteiner. Han er sønnen til Monacos prinsesse Caroline.

Etter møtet om klima skal Thunberg til Santiago i Chile. Hun skal reise dit med tog og buss. Der skal hun delta under forhandlingene om klima. Det er fra 2. til 13. september.

Denne reisen kan også bli slitsom. Det er ikke så bra forbindelse med buss og tog mellom Mellom- og Sør-Amerika.

Seilbåten Malizia II er bygget for konkurranse. Den skal kunne seile raskest mulig. Den er ikke bygget for at det skal være behagelig om bord.

Toalettet er en plastbøtte med poser. De brytes ned i naturen og kan kastes til sjøs.

Senger er det heller ikke om bord. Bare smale køyer. Om bord har de spist frysetørket, vegansk mat. Det er mat som kun kommer fra planter.