Verden

Ti år siden katastrofen

Andre juledag er det ti år siden enorme flodbølger skylte innover Sørøst-Asia. Over 220.000 mennesker døde.

I dag (fredag) er det ti år siden tsunami-katastrofen i Sørøst-Asia. Andre juledag 2004 rystet et jordskjelv bakken på bunnen av Indiahavet. Skjelvet var så kraftig at det skapte svære tsunami-bølger. Flodbølger høye som hus skyllet inn over strendene i blant annet Indonesia, Sri Lanka, India og Thailand. Ingen var forberedt på bølgene som kom. Mange turister hadde nettopp begynt nok en solfylt feriedag. Norske Kristine var én av dem.

– Hun skulle hjem den dagen. Ferien var ferdig. Den morgenen dro hun for å nyte solen og paradiset en siste gang på øya Phi Phi i Thailand. Vi vet ikke noe mer om akkurat hva hun gjorde før bølgen traff. Men noen fortalte oss at de hadde møtt henne 20 minutter før bølgen kom, sier Kjell Skalleberg til Klar Tale. Han er far til Kristine. Hun døde på denne dagen for ti år siden. Kristine ble 30 år gammel.

Over 220.000 mennesker ble tatt av bølgene og døde. 84 av dem var nordmenn. Etter katastrofen var det et stort arbeid med å finne ut hvem de døde var. Mange familier ventet lenge på informasjon. Mange syntes ikke de fikk hjelpen de trengte av Utenriks-departementet og ambassaden i Thailand.

– Vi prøvde å ringe flere ganger. Men de som svarte, snakket bare thai, forteller Skalleberg.

Tre dager etter tsunamien ringte en sjømannsprest. Han fortalte at Kristine var død.

– Hun hadde noen tatoveringer på kroppen som noen venner hadde kjent igjen. Det var ikke en helt sikker bestemmelse av hvem hun var. Men tatoveringene stemte. Vi fikk tilsendt noen bilder etter hvert, sier han.

Den første tiden var forferdelig for familien. Avisene skrev flere ganger at bårene med de døde var på vei, men så var de ikke det likevel.

– Først en måned etter kom de sju første bårene hjem til Norge. Kristine var blant dem, sier faren.

Skalleberg er informasjons-ansvarlig i Nasjonal Støttegruppe etter Flodbølge-katastrofen. Han sier at mange fremdeles sliter etter at de mistet noen i tsunamien.

– I vår kom det en undersøkelse som viste at 30 prosent av familiene til de døde fortsatt slet, forteller han.

I dag holder de minnemarkeringer både på Bygdøy i Oslo og i Thailand. I Thailand holdes den sammen med Sjømannskirken.

– Flere har sagt at de har tenkt å være med i Thailand. Jeg vil tro at mellom 20 og 30 personer vil være tilstede ved minnemarkeringen der, sier Skalleberg.

Siste utgave

På forsiden nå