Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tid for selvskryt og overdrivelser

Hvor fantastisk går med det USA takket være presidenten? I kveld får USA en ny dose overdrivelser og selvskryt.

Natt til onsdag holder USAs president Donald Trump tale. Den handler om rikets tilstand. Der blir det trolig som vanlig mye skryt. Talen kommer til å bli «helt utrolig bra», sa Sarah Huckabee mandag. Hun er talskvinne for presidenten.

Kommer Trump til å holde seg til manus? Det lurer pressen og kommentatorer på. De virker like opptatt av det spørsmålet som av hvor mange jobber Trump har skapt.

Kanskje begynner han å snakke helt fritt. Da kan han komme til å si mange ting som blir husket. Trump selv sier det er «en viktig tale, en stor tale». Han og hans nærmeste har jobbet intenst med den. Den handler om mange forskjellige ting.

Presidenten kommer ikke til å være beskjeden. Han kommer til å skryte av hvor mye han har fått til. Han kommer også til å snakke stygt om sine motstandere. Det virker som om alle er enige om dette. Årets tale om rikets tilstand handler om politikk som er gjennomført. Talen i fjor var bare en hilsen. Den kom rett etter at Trump var satt inn som president.

Trumps tale kommer trolig til å handle mest om tre ting. Han kommer til å snakke om vekst i økonomien, endringer i skatt og tiltak mot uønsket innvandring. Talen blir holdt for en samlet kongress. Regjeringen, høyesterett og flere gjester er med i salen. Det er ventet at 40 millioner amerikanere vil følge med på TV.

Talen om rikets tilstand er en utfordring for enhver president. Det gjelder uansett bakgrunn og parti. Trump har hatt makten i ett år. Nå må han si hvordan det går med løftene han ga. De viktigste slagordene hans i valgkampen var «Make America Great Again» (gjør Amerika stort igjen) og «America First» (Amerika først).

Trumps USA har et dårlig forhold til Nord-Korea. Også hjemme i USA har presidenten utfordringer. Spesial-etterforsker Robert Mueller lusker rundt i gangene til regjeringen i Washington. Han er på jakt etter spor som knytter Trump til Russland. Han skal ha fått hjelp av russerne til å komme til makten.

Muellers gransking kalles ofte elefanten i rommet. Det er noe som alle tenker på, men ikke snakker om. Det er helt uvisst om presidenten vil nevne dette i sin tale.

De fleste tror han overser det fullstendig. Selv om han har sagt han gjerne forklarer seg for Mueller. Presidentens advokater liker ikke at han har sagt dette.

Mange kommer til å følge med på førstedame Melania under talen. Ikke bare på grunn av hennes stilige klær og utseende. Mange er nysgjerrige på presidentparets liv som ektefolk. Begge har en spesiell fortid.

Mange lurer på hvem som skal sitte på raden bak presidentens talerstol. Det pleier å si noe om hvem som blir viktige for Trump i framtiden.

Mange kongresskvinner kler seg ofte i fargerike klær. Slik synes de bedre på TV. Men i år er trenden å kle seg i svart. Særlig blant de som tilhører partiet Demokratene. Slik viser de støtte for ofre for seksuell trakassering og overgrep. Metoo-kampanjen har fått følger for flere i Kongressen. Flere i begge partier har måttet slutte.

Her kan du lese mer om historien til Donald Trump