Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tilgir ikke sønnen

Faren til terror-tiltalte Anders Behring Breivik kaller ham den verste terroristen siden andre verdenskrig.

Jens Breivik er faren til Anders Behring Breivik. Han kaller sønnen den «verste terroristen» siden andre verdenskrig. Det sier han i et intervju med det tyske magasinet Stern.

Også avisa Bergens Tidende trykker onsdag et intervju med Jens Breivik.

Breiviks far bor i Sør-Frankrike. Han sier i intervjuet med Stern at han sist hadde kontakt med sin sønn for seks år siden på telefon. Men nå vil han besøke ham i fengsel.

– Jeg vil se ham i øynene. Kanskje jeg er i stand til å vekke følelser i ham. Han er den verste terroristen siden andre verdenskrig. Han drepte 77 uskyldige mennesker og viser ikke engang anger, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Faren skilte seg fra Breiviks mor da sønnen bare var ett år gammel. Han sier at det ikke var noe særlig forhold mellom far og sønn. De hadde heller ikke noen felles interesser. Men han føler en form for skyld.

– Alt dette ville trolig ikke ha skjedd. Det er dersom jeg hadde tatt meg bedre av Anders, legger han til.

LES MER HER: Breiviks halvsøster var bekymret

Han sier noe av det samme til Bergens Tidende.

– Jeg må si jeg føler meg truffet, sier Jens Breivik.

– Jeg tenker jo at hvis jeg hadde tatt kontakt med ham, så hadde dette kanskje aldri skjedd. Kanskje han virkelig ønsket å ha et forhold til meg? Og så skjønte jeg det ikke? Jeg føler manifestet hans viser at han ønsket et forhold til meg, sier faren. Han beklager det første han sa om sønnen.

– Jeg sa til journalistene at jeg aldri vil se ham igjen. At jeg hatet ham. Jeg har tenkt mer på det. Kanskje det i stedet er riktig å treffe ham? Da kunne jeg ha sagt at jeg var lei meg for at jeg aldri tok kontakt, sier Jens Breivik til Bergens Tidende.

Men han vil ikke tilgi sønnen.

– Nei. Det er umulig. Han er den verste terroristen siden andre verdenskrig. Han drepte 77 uskyldige, de fleste barn. Han viser ingen anger. Likevel ønsker jeg å se ham i øynene.

Han og konen flyttet til Frankrike for å nyte årene som pensjonister i ro og fred.

– Det er klart at jeg aldri mer vil få den freden tilbake. Denne tragedien vil forfølge meg til livets slutt, sier faren til Stern.