Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tiltalt for å spre hat mot muslimer

Men den omstridte politikeren Geert Wilders nekter å åpne munnen for å ta tilbake det han har sagt.

Geert Wilders er en av de mest omstridte politikerne i Nederland. Han kommer fra partiet Partij voor de Vrijheid, PVV (Frihets-partiet). Han vil ha færre innvandrere til Nederland. Han er også kritisk til islam.

Mandag startet en rettssak mot ham. Wilders er anklaget for å spre hat mot muslimer. Han skal også ha oppmuntret andre til å snakke stygt om muslimer. Eller oppføre seg dårlig mot dem. Wilders har sagt at han ikke vil svare på noen spørsmål i rettssalen. Han vil heller ikke ta tilbake det han har sagt om muslimer.

Han kan få ett års fengsel og bot. Det skjer hvis han blir dømt i saken. Dommen kommer trolig i november.


Geert Wilders har laget kortfilmen «Fitna». Den er kritisk til islam. Han har også sagt mye negativt om muslimer i taler og i intervjuer. 
– Jeg tror jeg kommer til å bli frikjent, sa han før rettssaken. Han mener det er uvirkelig at han må møte i retten på grunn av det han har sagt. 

Utenfor retten hadde en liten gruppe demonstranter samlet seg. De protesterte mot det Wilders har sagt om muslimer. De hadde tatt med seg et banner. Der sto det at Wilders splittet Nederland.

– De ulike fargene gjør samfunnet vårt rikt. Men Wilders er en trussel mot dette, sier Mustafa Ayranci. Han leder det tyrkiske arbeider-forbundet i Nederland.


Den omstridte politikeren Wilders har aldri forsøkt å skjule hva han synes om islam. Han har blant annet sammenlignet Koranen med Adolf Hitlers bok «Mein Kampf» (Min kamp). I filmen «Fitna» mener Wilders at islam er en religion for terrorister og undertrykking av kvinner.

PVV ble tredje største parti etter valget i juni. Partiet Kristelig-demokratene (CDA) og det liberale partiet VVD skal samarbeide i regjeringen. PVV skal være støtteparti for regjeringen.

Politikerne i CDA godtok sist helg å gå inn i en mindretalls-regjering. Men de er fremdeles svært uenige om de skal være i regjering med støtte fra Wilders' parti. CDA skal bestemme seg i løpet av tirsdag.