Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tiltalt for terror etter angrepet i Stockholm

Rakhmat Akilov angrep folk med lastebil i Stockholm i fjor. Nå er han tiltalt for terror.

I april i fjor kjørte Rakhmat Akilov en lastebil gjennom en gågate i Sveriges hovedstad. Fem mennesker ble drept. Han ble arrestert få timer etter angrepet i Drottninggatan i Stockholm. Nå er han tiltalt for terror.

Akilov er fra Usbekistan og jobbet som bygningsarbeider. Han ville gjennomføre et terrorangrep i Stockholm på vegne av terror-gruppa IS. Det sa Akilov flere ganger i samtaler på chat.

Han skal ha fotografert både Drottninggatan, Hötorget og Sveavägen på forhånd. Dagen før angrepet søkte han på internett med. Han brukte søkeordene «ut av bilen» og «hoppe ut av bilen» og «ut av bilen hvis du ikke vil dø».

Fem mennesker ble drept og 14 såret i angrepet. Akilov kjørte en lastebil nedover den kjente handlegaten og inn i inngangspartiet til stormagasinet Åhlens. Det skjedde 7. april i fjor. Det var fredag ettermiddag og gaten var full av mennesker.

39-åringen skal også ha forsøkt å utløse en bombe. Den besto av fem beholdere med gass, skruer, knivblad og et flere gjenstander i metall.

– Handlingen kunne skade Sverige alvorlig og hadde som mål å skape alvorlig frykt hos landets befolkning, heter det i tiltalen mot Akilov.

Hans Ihrman har ledet etterforskningen mot Akilov.

– Mitt mål er at han aldri mer skal bevege seg fritt i vårt samfunn, sa Ihrnman på en pressekonferanse.

Tiltalen mot Akilov inneholder to punkter. Det ene dreier seg om terrorisme og forsøk på terrorisme. I det andre punktet er Akilov tiltalt for å ha utsatt andre mennesker for fare.

Akilov er den eneste tiltalte i saken, og det finnes ingen andre mistenkte. Han ble pågrepet i Märsta utenfor Stockholm noen timer etter angrepet. Han tilsto ugjerningen allerede i første fengslingsmøte.

39-åringen hadde søkt asyl i Sverige, men hadde fått avslag.