Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Titusener hjemløse etter jordskjelvet i Iran

Redningsfolk graver fram flere døde etter jordskjelvet i Iran. Tusenvis av familier har mistet husene sine.

Fortsatt graves døde fram etter jordskjelvet vest i Iran. Tusenvis av familier er hjemløse. De venter på hjelp.

Hassan Rouhani er president i Iran. Tirsdag kom han på besøk til regionen Kermanshah. Jordskjelvet søndag kveld gikk hardest ut over denne regionen.

– Dette er vondt for alle iranere, sa Rouhani, ifølge en uttalelse på presidentens nettside.

Han lovet rask hjelp til de mange som nå er uten et sted å bo. 530 mennesker er så langt bekreftet døde. Rundt 8.000 er skadd på iransk side av grensen. I Irak er det meldt om bare 9 døde. Rundt 500 er skadd her.

Iranske myndigheter har sagt at tirsdag er offisiell sørgedag.

Skjelvet rystet et område på grensen mellom Iran og Irak. Her bor det kurdere. På Iransk side var bygningene dårligere. Det skal være årsaken til at skjelvet gikk så mye hardere ut over folk i Iran. Dessuten er husene mer spredt på irakisk side av grensen.

Både redningsarbeidere og vanlige folk fortsatte tirsdag å grave i ruinene. Men det var bare døde som ble funnet. Letingen etter overlevende er offisielt avsluttet. For det er veldig liten sjanse for å finne noen i live i ruinene nå. Det sier sjefen for landets nødetater.

I sju byer og nesten 2.000 landsbyer førte jordskjelvet til store ødeleggelser. Noen landsbyer er nærmest slettet fra kartet, sier iranske myndigheter. De sier også at rundt 12.000 boliger er helt ødelagt. 15.000 hus har fått skader.

Irans Røde Halvmåne er bekymring for situasjonen i mange landsbyer. Hjelpearbeidet der har ennå ikke kommet i gang.

Men Iran ønsker ingen hjelp fra utlandet. Utenriksminister Javad Zarif takket tirsdag for alle tilbudene fra utlandet. Men han sa at Iran har nok ressurser til å håndtere katastrofen på egen hånd.

Men det er behov for mer hjelp. Det sier en representant for ayatolla Ali Khamenei. Han er Irans øverste leder.

Det samme sier Nazar Barani. Han er ordfører i byen Ezgeleh. I et intervju på iransk fjernsyn sier at hjembyen hans har stort behov for mat, medisiner og telt. Han sier at 80 prosent av bygningene i byen har fått skader i skjelvet.

Titusener av iranere har de to siste dagene overnattet. De er redde for at flere bygninger skal rase. Fram til tirsdag morgen var det registrert nærmere 200 etterskjelv. De kom etter hovedskjelvet søndag kveld. Det hadde en styrke på 7,3.

Verst gikk det for byen Sarpol-e Zahab. Byen er fortsatt uten strøm. Minst 280 personer døde i denne byen. Det bor til sammen rundt 85.000 personer her.

22.000 telt skal settes opp for å huse alle som har mistet hjemmene sine. Det sier iranske tjenestemenn. Det skal også deles ut 52.000 tepper og tonnevis av mat.

30 team fra Røde Halvmåne er sendt til området. Det melder nyhetsbyrået IRNA.