Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Transport-kaoset kan vare i dagevis

Millioner av innbyggere i New York i USA lurer på når kollektiv-transporten vil komme i gang igjen. Det er etter uværet Sandys herjinger.

– Jeg tar vanligvis ferje over East River på vei til jobb. Men jeg aner ikke når den begynner å gå igjen, sier Silje Marie Haugland til nyhetsbyrået NTB.

Hun bor i bydelen Brooklyn i New York i USA. Hun bor sammen med ektemannen og datteren på ett år. Fra leiligheten har de utsikt mot de mørklagte skyskraperne på Manhattan. Der jobber Haugland for verdens-organisasjonen FNs utviklingsfond (UNDP).

Kvinnen fra Stavanger lurer på når kollektiv-trafikken i USAs største by vil fungere igjen. Det gjør også millioner av newyorkere.

LES MER HER: Sandy drepte minst 18 i New York

Bussene skal gå som normalt onsdag. Men T-banen kan i verste fall være ute av drift i fem dager til. Det sier borgermester Michael Bloomberg.

Også togene mellom Manhattan og New Jersey vil trolig stå stille i dagevis. Det er oversvømmelser i tunneler for både tog T-bane under elva East River.

I tillegg har uværet gått hardt ut over flytrafikken til og fra New York. Flyplassene John F. Kennedy og Newark åpner igjen onsdag. Men det vil bare være noen få flyvninger til og fra flyplassene.

Store deler av Manhattan er fortsatt uten elektrisitet. Det kan gå opptil fire dager før strømmen er tilbake.

– Vanligvis ser vi lysene fra nedre Manhattan herfra. Men nå er det bekmørkt, forteller Silje Marie Haugland.

LES MER HER: Flom og 16 døde i USA

Haugland, datteren på ett år og ektemannen fra Uruguay måtte forlate leiligheten sin ved East River. Det var da orkanen Sandy var på vei mot byen.

De bodde hos venner et stykke lenger inne i Brooklyn. På forhånd hadde de sørget for å kjøpe inn ekstra mat og vann.

Tirsdag var de hjemme igjen. Det står fortsatt sekker med sand foran inngangen til bygningen. Likevel har det rent vann ned i kjelleren.

– Vi synes vi har fått god informasjon fra myndighetene. Vi har stort sett følt oss trygge, sier Haugland.

Mens hun og familien har sluppet unna de store strømbruddene. De oppstod på grunn av uværet. Situasjonen er verre for dem som bor på Manhattan.

LES MER HER: Storbrann herjer i New York

Mange bor høyt oppe i etasjene i noen av verdens dyreste bydeler. De må pent klare seg uten heis inntil strømmen er tilbake.

– Jeg har ikke vann, og ikke gass. For å komme ned til gata, måtte jeg gå 20 etasjer med trapper, sier Joseph Warburton til nyhetsbyrået AFP.

Han bor i en av de strømløse bydelene. Tirsdag ble han nødt til å gå til jobben. Den ligger et godt stykke lenger opp på Manhattan.

Bare på Manhattan var 250.000 hus og bedrifter uten strøm tirsdag. I hele USA ble så mange som 8,2 millioner boliger og bedrifter mørklagt. Det var da Sandy traff den amerikanske østkysten.