Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror Berlusconi slutter

Ryktene går om at Silvio Berlusconi vil slutte som statsminister i Italia. Men Berlusconi kjemper fortsatt.

Italia har store økonomiske problemer. Den europeiske union (EU) presser på statsminister Silvio Berlusconi. Berlusconi er igjen i trøbbel. Han kjemper for å fortsette. Men i Italia går ryktene om at Berlusconi kommer til å slutte. Verdiene på børsene gikk opp da folk hørte ryktene.

Flere håper statsministeren slutter. Da mener de andre land vil få tilbake troen på Italia. Nå presses rentene på lånene til landet opp. Snart klarer ikke italienerne å betale lenger.

Tirsdag skal nasjonal-forsamlingen stemme over fjorårets budsjett. Flere av dem som er med i samme parti som Berlusconi, kan stemme imot ham. Berlusconi selv hevder han har sikret seg et flertall.

– Vi har sjekket de siste timene, og tallene er sikre. Vi har fortsatt flertall, sa statsministeren søndag ifølge nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ: Rettssaken startet uten Berlusconi

Motstanderne i politikken hevder at Berlusconi ikke snakker sant. Skulle Berlusconi komme seg gjennom stemmingen tirsdag, vil de stemme på ny. Det er om de har tillit til statsministeren. Bare 22 prosent av folket støtter Berlusconi. Det viser en menings-måling, skriver nyhetsbyrået NTB.

Rykter sier at Berlusconi lokker representanter til å stemme for ham. De lokkes med «vel fortjente jobber» i regjeringen.

LES OGSÅ: Berlusconi møtte ikke opp

Mandag kveld møtes finansministrene i land som bruker valutaen euro. De mener at Italia må kutte og endre stort på mange ting. De er urolige for økonomien. Ledere frykter at gjeldskrisen i Hellas skal spre seg til Italia og Spania.

Det går flere rettssaker mot Berlusconi. Han beskyttes av at han er statsminister. Derfor kjemper Berlusconi for å fortsette. Hvis ikke, havner han trolig i fengsel, mener eksperter.