Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Tror ikke Hellas klarer å betale

Hellas krangler videre med EU og bankene. De har ennå ikke blitt enige om en avtale om gjelda. Hellas klarer ikke å betale i tide uansett, mener økonom.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras snakket med de som Hellas skylder penger helt til klokka 1 natt til torsdag. Men de ble ikke enige om noe. Hellas hevder at de har gått med på kutt i pensjoner og økt skatt. Men Den europeiske union (EU), Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) mener Hellas ikke er villige til å gi nok.

Klokka 9 torsdag morgen møttes partene igjen. Hellas må betale gjeld til IMF før 30. juni. De trenger et kriselån på 62 milliarder kroner. 13 milliarder skal gå til IMF. Men Tsipras er under sterkt press fra sitt eget parti Syriza hjemme for ikke å gi etter for kravene til EU, ESB og IMF. De tre krever kutt i det staten i Hellas bruker penger på.

Steinar Juel er sjeføkonom i banken Nordea. Han tror ikke Hellas vil klare å betale til IMF neste uke. Det klarer det ikke uansett om de får til en avtale, mener han. Årsaken er at avtalen må godkjennes i parlamentet og hos partene. Flere papirer må i orden. Men å ikke betale til IMF vil ikke føre til noe umiddelbart kaos, mener Juel.

Verre er det om de ikke betaler på lånet hos Den europeiske sentralbanken (ESB) den 20. juli, sier Juel til nyhetsbyrået NTB. Da vil greske banker ikke lenger få låne penger.

Juel mener likevel det virkelig haster med å få på plass en avtale.

– De må ha en løsning i sikte før månedsslutt. Ellers må EU og IMF være enige om å forlenge den såkalte pakke to-løsningen enda en måned, sier Juel.

– Hellas har ganske sikkert ikke penger til å betale avdraget på lånet tirsdag. Lånet vil trolig ikke betales som det skal, eller betalingen forsinkes.

Juel tror at valutaen euro kan gå litt ned i verdi. Børsene vil være urolige.

– Men jeg tror ikke på noen voldsomme greier, sier Juel.

LES MER HER: Hellas utsetter å betale