Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror ikke lenger på rask kamp mot viruset

USAs president tror ikke lenger at kampen mot korona-viruset er over til påske. I Italia sier de at landet kan være stengt i flere måneder.

President Donald Trump har forlenget korona-reglene i USA. Myndighetene ber folk holde seg hjemme og ikke samles mer enn 10 personer. Anbefalingene varer nå fram til 30. april.

Før håpet Trump at USA det ville være over til midten av april. Nå tror han tiltakene mot korona-viruset kan vare til 1. juni.

Flere enn 1.000 personer har dødd av viruset i byen New York. I hele USA har omtrent 2.500 dødd. Omtrent 150.000 amerikanere er bekreftet smittet.

Hittil har viruset tatt livet av over 33.000 mennesker i verden. Over 700.000 er registrert smittet.

I Storbritannia kan det ta minst seks måneder før situasjonen er normal igjen. Det sier myndighetene. Også i Italia kan strenge regler for sosial kontakt vare lenge.

I Spania har 812 personer dødd av viruset det siste døgnet. Til sammen 7.340 spanjoler er døde.

– Min intensiv-enhet er helt full, sier Eduardo Fernandez. Han er sykepleier ved sykehuset Infanta Sofia i Madrid.

Der har myndighetene laget et felt-sykehus med 5.500 senger. Det er for å kunne ta imot alle korona-pasientene. Samtidig er en skøytehall gjort om til likhus.

Helsevesenet i både Spania, Italia og USA har store problemer. Årsaken er alle pasientene som trenger intensiv-behandling for covid-19. Det er lungesykdommen som koronaviruset kan gi.

I New York har de laget et felt-sykehus i Central Park. Det har plass til 68 pasienter. Andre sykehus er fulle av pasienter.

Følgene for økonomien i USA blir stadig større. Flere i landet trenger støtte til å skaffe seg mat.

– Før var det 1,2 millioner mennesker i New York som trengte mat-hjelp. Nå er det tre ganger så mange, sier Eric Ripert. Han jobber i organisasjonen City Harvest.

200.000 personer kan komme til å dø av covid-19 i USA. Millioner kan bli smittet. Det tror Anthony Fauci. Han gir råd til Trump om pandemien.

USA har godkjent en ny test. Den gir svar på om en person er smittet i løpet av 5 til 13 minutter.

Fra og med mandag må folk i Moskva i Russland også holde seg inne. De får bare lov til å gå ut for å kjøpe mat og medisiner. Eller hvis de har arbeid som er helt nødvendig. Folk kan også lufte hundene sine. Det må skje rett utenfor hjemmet.

I Lagos må 20 millioner mennesker holde seg hjemme. Det gjelder i to uker framover. Tiltakene gjelder også Nigerias hovedstad Abuja.

I Nigeria bor det 190 millioner mennesker. Det er landet i Afrika med mest mennesker. Så langt er 97 personer i landet registret smittet. Én person er bekreftet død av viruset. Men få blir testet i Nigeria.

I Nigeria er flere tiltalls millioner mennesker fattige. De er helt avhengig av å tjene noen få kroner hver dag. Ellers overlever de ikke. Der er det vanskelig å få folk til å følge de strenge reglene. Det samme gjelder i store deler av Afrika.

Viruset kan få mye verre følger i fattige land. Det er sammenlignet med rike land. Det sier hjelpe-organisasjoner. Det gjelder ikke minst i land som Syria og Jemen. Der har de hatt flere år med krig. Store deler av helsevesenet er derfor bombet i stykker.

I tillegg mangler 3 milliarder mennesker i verden rent vann og såpe. Det sier verdens-organisasjonen FN. Rent vann og såpe er det viktigste våpenet mot korona-viruset.

Her kan du lese flere saker om korona-viruset.