Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror ikke tvang hjelper mot ebola

Folk i Sierra Leone må holde seg hjemme i tre dager. Men det kan bare smitte flere med viruset ebola, mener eksperter.

Stadig flere blir syke av viruset ebola i Vest-Afrika. 2.500 mennesker er døde. I Sierra Leone må folk nå holde seg hjemme i tre dager. Slik håper myndighetene at viruset ikke skal spre seg så raskt. Men det kommer ikke til å virke, mener eksperter.

LES MER HER: Soldater skal hjelpe mot ebola

20.000 frivillige skal gå fra dør til dør for å fjerne døde fra hjemmene. De skal også frakte smittede til sykehus. I løpet av de tre døgnene vil trolig 5 til 20 prosent flere dø av viruset.

– Landet har ikke nok ansatte til å besøke hvert eneste hus på tre døgn. Folk vil trolig synes det er vanskelig ikke å gå ut på tre dager. Særlig hvis de ikke har mat eller vann, sier Jean-Herve Bradol. Han er lege og tidligere direktør i organisasjonen Leger Uten Grenser.

LES MER HER: Smittet av ebola

Leger Uten Grenser mener at planen kun vil føre til at flere blir smittet. Sierra Leone har uansett ikke nok leger og plasser på sykehus til å behandle alle smittede, mener de. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

En fransk kvinne som jobber for organisasjonen er smittet. Hun fikk sykdommen i Liberia. Hun vil etter hvert fraktes til Frankrike for behandling.

LES MER HER: Ebola truer maten

Verdensbanken er bekymret for de tre landene som sliter med viruset. De kan tape millioner av kroner på at turister ikke kommer. Andre land kan handle mindre med dem. Det mangler mat og det presser også prisene opp.