Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror Kongo-saken blir oppklart

Norsk politi er i Kongo for å undersøke hvordan Tjostolv Moland døde. De sier de samarbeider godt med etterforskerne i Kongo.

Det norske kriminal-politiet Kripos er fornøyd med samarbeidet i Kongo. De reiste dit etter at norske Tjostolv Moland døde i fengsel søndag morgen. Moland satt fengslet sammen med Joshua French. De to nordmennene ble dømt for et drap i 2009.

Kripos kom til Kongo torsdag. De skal ikke være med på å etterforske hvorfor Moland døde, skriver avisa VG. Men Kripos skal følge med på hva som skjer.

– Vi trenger ikke hjelp. Men vi vil være mest mulig åpne. Hvis de mener noe om etterforskningen, vil vi høre på dem, sier Tim Mukuntu til VG. Han leder etterforskningen i Kongo.

Per Zimmer i Kripos sier de foreløpig snakker godt med kongoleserne.

– Dette er en kongolesisk etterforskning der vi er til stede og hjelper til, sier Zimmer til NTB fredag.

Han mener det hjelper at Kripos er der. Det vil gjøre det lettere å finne ut hva som skjedde da Moland døde, mener Zimmer.

LES MER HER: French har vært i avhør

Liket av Tjostolv Moland undersøkes. Undersøkelsen skal være ferdig enten fredag eller lørdag.

Moland og French delte celle. French er mistenkt for drapet, sa Kongos informasjons-minister Lambert Mende Omalanga til NRK onsdag. Han sier de to mennene kranglet ofte og aldri burde delt celle. Han sa også at Moland hadde skader på kroppen som kan tyde på drap.

Familie og venner av både Moland og French kritiserer det Omalanga da. Kripos vil ikke si hva de mener.

– Vi vil ikke fortelle nå hva vi er blitt enige om med kongolesiske myndigheter. Vi vil heller ikke si noe om resultater mens saken etterforskes, sier Zimmer.

Kripos sier at det ikke er noe uvanlig med etterforskningen.

– Det er ikke unaturlig at kongolesiske myndigheter sier klart ifra om at de leder etterforskningen. Det betyr ikke at vi blir holdt utenfor, sier Zimmer.