Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror kurderne snart lager eget land

Kurderne i Irak kommer til å kreve å bli en egen nasjon. Det sier en amerikansk general.

Folkegruppen kurderne kan snart lage sitt eget land nord i Irak. De har bestemt mye selv i snart femti år, men det har likevel vært en del av Irak. Nå planlegger kurdiske politikere en folkeavstemming om saken.

– Det er nok et spørsmål om tid, sier Vincent Stewart. Han er Generalløytnant i USA. Han jobber med informasjon fra spioner og andre. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Verdens land har fått stor respekt for Kurderne i Irak de siste årene. De har kjempet mot terrorgruppen Den islamske stat (IS). Og de har vunnet mange slag. IS jaget irakiske soldater ut av byen Kirkuk i 2014. Men kurdiske soldater kjempet og vant. Det gjorde at IS ikke kunne tjene penger på oljen i området.

Nå henger det ikke irakiske flagg over offentlige bygg i Kirkuk. I stedet henger det kurdiske flagg. Det liker ikke regjeringen i Iraks hovedstad Bagdad.

– EN avstemming om eget land vil gjøre politikk i Irak vanskelig, sier Stewart.

 

Om Kurdistan i Irak blir et eget land vil det være historisk. Landene rundt vil også følge nøye med. Landene Tyrkia, Syria, Irak og Iran har områder der de fleste er kurdere. Det er det lyse området på bildet under.

Bildet viser et kart med kurdiske områder uthevet.

Tyrkias regjering er misfornøyde med at USA samarbeider med syriske og irakiske kurdere. Kurdere i Tyrkia har kjempet for eget land siden 80-tallet. Noen har kjempet med våpen og terror. De har baser i irakisk Kurdistan. Tyrkisk militære har også gjort alvorlig brudd på menneske-rettighetene når de har angrepet tilbake. Det skriver NTB.

BILDER

Bildet viser et kart med kurdiske områder uthevet.

KUDERE: Det bor kurdere over et stort område i mange land FOTO: Perry-Castañeda Library Map Collection at The University of Texas at Austin

Vis bildetekst