Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror russere kan få fredsprisen

Flere tror at Nobels fredspris kan gå til russiske aktivister. Klokka 11 sier Nobelkomiteen hvem som får prisen.

Vladimir Putin er president i Russland. Han sendte soldater for å ta over Krimhalvøya fra Ukraina. Han støtter opprørere øst i Ukraina. I tillegg styrer Putin med hard hånd i sitt eget land. Derfor tror flere at russere som jobber for fred og menneskerettigheter, kan få Nobels fredspris. Klokka 11 fredag kommer Nobelkomitéens leder Thorbjørn Jagland ut. Han sier hvem som får årets pris.

Flere tror at den russiske avisa Novaja Gazeta kan vinne. De har skrevet kritisk om Putin og hans regime. Historiker Antoine Jacob tror avisa vinner. Det sier hun til det franske nyhetsbyrået AFP. Kristian Berg Harpviken er direktør på Fredsforsknings-instituttet Prio. Også han tror avisa kan få prisen.

– Avisa har vært på min liste i mange år. Det som skjer i Russland er veldig alvorlig når det kommer til menneske-rettigheter, frihet til å si det du mener og demokrati. Og ikke minst situasjonen i Ukraina, sier Harpviken til kanalen NRK.

Russiske Ljudmila Aleksejeva jobber for miljø og menneske-rettigheter. Hun har blant annet kritisert Putin for å være kritisk til homofile. TV 2 mener hun er en av de heteste kandidatene til Nobels fredspris.

Nobelkomiteens medlemmer skal ha slitt veldig med å bli enige i år. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Vinneren var ikke klar før i forrige uke.

17 år gamle Malala Yousafzai navnes også av mange. Hun ble skutt og skadd av terrorgruppa Taliban. Årsaken var at hun snakket om jenters rett til å gå på skolen.

Også pave Franz blir trukket fram som en favoritt. Han har jobbet mye mot fattigdom.

Den amerikanske varsleren Edward Snowden er blant de nominerte. Han fortalte at amerikanske myndigheter overvåker mange mennesker. Men flere mener at det vil være veldig omstridt å gi ham prisen.