Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Truer Aserbajdsjan med krig

Armenia truer Aserbajdsjan med krig. Det er fordi de har forfremmet en offiser som har drept en armensk soldat.

Aserbajdsjanske myndigheter har forfremmet og unnskyldt en offiser. Det var for å ha drept en armensk soldat. Stemningen er spent mellom Armenia og Aserbajdsjan. Nå truer Armenia med krig, skriver nyhetsbyrået NTB.

Offiseren har vært fengslet i Ungarn siden 2004. Han er dømt for å ha drept en armensk soldat med øks. Det skjedde på et av kursene til forsvars-samarbeidet NATO. 

I forrige uke kom mannen til Aserbajdsjan. Der ble han tatt imot som en helt. Ilham Alijev er president i Aserbajdsjan. Han hadde lovet at offiseren skulle sone resten av straffen i aserbajdsjansk fengsel. I stedet slapp de mannen fri og ga ham bedre jobb, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi ønsker ikke krig. Hvis vi blir nødt kommer vi til å kjempe og vinne. Vi frykter ikke drapsmenn, skal Sarkisian ha sagt.

Også i Norge er mange sinte.

– Hva slags signaler sender dette? Det sender et signal om at man kan drepe en armener og få heltestatus i hjemlandet. Vi synes dette er helt feil. Landene er i konflikt og det snakkes om å løse den fredelig og så skjer dette. Det legitimerer drap, sier et medlem av armensk kulturforening i Norge. De ville protestere utenfor den Ungarske ambassaden i Oslo mandag.

 Aserbajdsjan og Armenia krangler også om Nagorno-Karabakh. Det er et selvstyrt armensk område som ligger i Aserbajdsjan. Rundt 30. 000 mennesker ble drept i kamper i området. Det var før de ble enige om våpenhvile i 1994. De har ingen endelig fredsavtale.