Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Truer med nye angrep

Gruppa som gikk til angrep i Algerie, truer med nye angrep mot utenlandske selskaper i Nord-Afrika. Norske myndigheter har fått ny informasjon om hvorfor algeriske soldater angrep.

«Vi minner våre muslimske brødre om at de må forlate anlegg drevet av utenlandske selskaper. Det gjelder særlig franske, for å redde sine egne liv», sier terrorgruppen Blodets undertegnere. De har sendt ut en melding gjennom det mauritanske nyhetsbyrået ANI.

Den væpnede islamistiske gruppa truer med angrep i Nord-Afrika. De truer også med angrep i Frankrike og de andre landene som har sendt soldater mot opprørere i nabolandet Mali.

LES MER HER: Disse fem er savnet i Algerie

Gruppa har forbindelse til terrornettverket al-Qaida. Den ledes av Mokhtar Belmokhtar. I en video som ble vist søndag, tar han på seg ansvaret for angrepet på gassanlegget i In Aménas.

Gruppa hevder at den forsøkte å forhandle med den algeriske hæren. De militære ga ikke noe svar og valgte i stedet å angripe. Det førte til at gisler ble drept, hevder Blodets undertegnere.

Onsdagens terrorangrep mot gassanlegget i Algerie førte til at mange gisler ble drept. Noen sier at det er 48 døde. Myndighetene har snakket om 23 døde gisler. Det fryktes at antall døde vil stige, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: – Vi kjenner en dyp uro

Fem nordmenn er fortsatt savnet etter gisseldramaet. Først lørdag fikk algeriske soldater kontrollen over anlegget. Nærmere 700 algeriere og over 100 utlendinger som var gisler, ble reddet.

Algerie angrep terroristene torsdag, dagen etter at gisseldramaet startet. Flere land har gitt kritikk for at Algerie ikke tenkte nok på gislenes sikkerhet. Men de siste dagene har myndighetene i både Frankrike, Storbritannia og Norge fått ny informasjon.

LES MER HER: Gisselaksjonen i Algerie er over

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at terroristene forsøkte å sprenge gassanlegget i lufta. Da de i tillegg begynte å drepe gisler, skal de algeriske styrkene ha angrepet.

Minst 32 gisseltakere skal være drept. Fem terrorister skal ha blitt pågrepet i live søndag, mens tre trolig ikke er tatt ennå.