Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Truer med riksrett om ikke Trump blir fjernet

Nancy Pelosi ber USAs regjering fjerne Donald Trump som president. Ellers blir det ny riksrett-sak.

Nancy Pelosi leder Representantenes hus i den amerikanske nasjonal-forsamlingen. Hun ber USAs regjering om å fjerne Donald Trump som president. Hvis ikke, blir det ny riksrett-sak mot Trump, sier hun. Årsaken er opptøyene i og ved Kongressen i Washington forrige uke

USAs president kan fjernes fra jobben. Det er ifølge det 25. tillegget til den amerikanske grunnloven. Det er mulig dersom halve regjeringen varlser Kongressen om at presidenten ikke er skikket til jobben. Da overtar visepresidenten makten. 

Denne ordningen er aldri brukt. Men nå vil Pelosi at visepresident Mike Pence gjør nettopp det. Beskjeden til Pence er klar: FjernTrump, ellers gjør vi det.

– For å beskytte vår grunnlov og vårt demokrati vil vi handle raskt. Fordi denne presidenten representerer en overhengende trussel mot begge. Det skrev hun søndag i et brev til sitt eget parti.  

Pelosi sier en tiltalen mot presidenten skal behandles med alvor, men også raskt. Det er bare en drøy uke igjen før Trumps periode i Det hvite hus er over. 

Dersom Trump blir tiltalt, blir han den første presidenten som stilles for riksrett to ganger.