Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump er hjemme i Det hvite hus

Mandag kveld spaserte president Donald Trump ut av sykehuset. Nå skal han fortsette behandlingen for korona i Det hvite hus.

USAs president Donald Trump har vært tre dager på sykehus. Han er syk av korona-viruset. Mandag kveld spaserte han ut av sykehuset. Han dro hjem til Det hvite hus.

Trump hadde på seg munnbind. Han knyttet neven i været da han gikk mot en svart bil. Den kjørte ham de få meterne til helikopteret. Så ble han fløyet fra Walter Reed-sykehuset til Det hvite hus.

Framme ved døra tok han av seg munnbindet. Han stappet det i lomma og ga tommel opp-tegn. Så gikk han inn i Det hvite hus. Han sa han følte seg bra.

Like før han ble skrevet ut, skrev han på nettsamfunnet Twitter. Han skrev at han snart er tilbake i valgkampen. Rett etter at han var tilbake i Det hvite hus, skrev han at han var klar til å jobbe igjen. Og at han kanskje nå er immun mot koronaviruset.

Det er uklart hvor lenge han blir i karantene i Det hvite hus. Sean Conley er legen hans. Mandag morgen sa han at presidenten fortsatt kan smitte andre. Og reglene for smittevern sier at en bør være i karantene i ti dager.

Det er også uklart hvor alvorlig syk Trump har vært. Men han måtte få oksygen å puste inn. I tillegg hadde han høy feber. Det tyder på at det var alvorlig. Conley sa at faren ikke er helt over ennå. Ikke på enda en uke.

Trump fortsetter behandlingen i Det hvite hus. Leger og sykepleiere følger ham 24 timer i døgnet. De har det meste medisinske utstyret som trengs.

Trump ba amerikanerne ikke være redd for korona-viruset. Det sa han før han reiste hjem fra sykehuset.

– Ikke være redd for covid. Ikke la det dominere livet ditt, skrev Trump på Twitter mandag.

Covid-19 er sykdommen som korona-viruset gir.

I Twitter-meldingen skryter han av medisinene. De er utviklet mot covid-19 mens han har vært president.

– Vi har utviklet, under Trump-administrasjonen, noen virkelig gode medisiner og kunnskap. Jeg føler meg bedre enn jeg gjorde for 20 år siden, skriver han.

Meldingen om ikke å være redd for viruset, provoserer eksperter på smitte.

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan. Hun jobber ved University Feinberg School of Medicine.

Joe Biden er Demokratenes kandidat til å bli president. Han sa at han er glad for at Trump holder på å bli bedre. Men også han advarte mot å tro at viruset ikke er et problem.

Nå er spørsmålet hvordan Det hvite hus skal beskytte andre som jobber der mot viruset.

Sikkerhetsvakter fra Secret Service har allerede sagt at de er bekymret.

Både Khan og professor David Nace ved University of Pittsburgh frykter at Trump ikke vil holde seg isolert. Og at han ikke har lært leksa om munnbind.

– Vi vet han hater munnbind. Vi vet han hater å føle seg bundet. Vi vet han er uforutsigbar. Alle andre amerikanere må forholde seg til en ti dager lang periode i isolat, sier Nace.

For over en uke siden var det et arrangement i Rosehagen til Det hvite hus. Der spredte smitten seg blant folk som jobber for Trump. Pressetals-kvinne Kayleigh McEnany er smittet etter dette. Andre som er smittet, er Trumps kone Melania, hans rådgiver Hope Hicks og tidligere rådgiver Kellyanne Conway. Også senatorene Mike Lee og Thom Tillis, valgkamp-sjef Bill Stepien og Republikanernes leder Ronna McDaniel er smittet. Det samme er Trumps personlige assistent Nicholas Luna og tidligere guvernør Chris Christie. Han som ligger på sykehus.