Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump kan holde Kennedy-papirer hemmelig

Torsdag frigis alle papirer om drapet på John F. Kennedy. Men Trump har makt til å holde noe tilbake.

Folk i USA er spente. Torsdag er dagen da fristen går ut. Da må myndighetene vise alle dokumenter om drapet på president John F. Kennedy. Han ble skutt i 1963.

Flere tusen papirer om saken skal vises fram. Det er gått 25 år siden de ble stemplet som hemmelige. Da er det ikke lenger lov å holde dem hemmelige.

Bare én person kan stanse det: president Donald Trump.

– JFK-papirene som alle har ventet på, slippes i morgen. Så interessant, skriver Trump på Twitter.

Han sier ikke om han vil holde noe tilbake. Men det kan han, ifølge retten i USA. I 1992 vedtok kongressen at papirer skulle frigis etter 25 år. Unntaket var hvis presidenten mener det kan være til skade for USAs politi, etterretning, militære eller forhold til andre land.

Eksperter tror ikke papirene vil si noe nytt om drapet. Men de tror papirene kan fortelle noe nytt om Lee Harvey Oswald. Han ble utpekt som drapsmannen.

Oswald besøkte flere steder før drapet. Blant annet ambassadene til Sovjetunionen og Cuba. Da ble han overvåket av etterretningen CIA.

– Det amerikanske folket fortjener å få vite sannheten, sier Larry Sabato ved universitetet i Virginia til nyhetsbyrået AP.

I alt dreier det som om 3.000 hemmelige dokumenter. I tillegg er det 30.000 som har vært vist fram før, men er endret på.