Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump sprer videoer som kritiserer islam

USAs president Donald Trump har spredt tre videoer på Twitter. De skal vise voldelige muslimer.

USAs president Donald Trump har spredt tre videoer videre på nettsamfunnet Twitter. Videoene skal vise muslimer som er voldelige og knuser en kristen statue.

Videoene ble først lagt ut på Twitter av Jayda Fransen. Hun er nestleder i det britiske partiet Britain First. De er langt til høyre i politikken.

Ett opptak skal vise en muslimsk gutt som banker opp en nederlandsk gutt på krykker. Et annet skal vise islamister som dytter en tenåring fra et tak. Så slår de ham i hjel. Men det kommer ikke fram hvor dette skjer.

Den tredje videoen viser en mann med skjegg. Han knuser en statue. Teksten til videoen er «Muslim ødelegger statue av jomfru Maria!»

Britain First har tidligere fått oppmerksomhet for ting de har sagt. De påstår at Storbritannia «islamiseres», ifølge kanalen BBC. Fransen gleder seg over at de tre videoene er blitt spredt av Trump. Han har over 43 millioner følgere på Twitter.

– Gud velsigne deg, Trump! Gud velsigne Amerika, skriver Fransen på sin Twitter-konto.

Terje Søviknes er olje- og energiminister i Norge. Han har tidligere fått kritikk for å ha delt en video fra Britain Frist på Facebook. Denne videoen viste en mann som slo barn. Det skal ha vært i «islams navn». Søviknes beklaget senere at han ikke hadde sjekket hvem som først hadde lagt ut videoen.

Avisa VG har snakket med nestleder Jayda Fransen. Da beskrev hun partiet Britain First slik:

– Som parti har vi som mål å forby islam i Storbritannia. Vi vil forby moskeer. Vi vil ikke ha sharia, ingen burkaer, ingen koraner. Ingenting av det der.