Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump stopper pengestøtte til WHO

USAs president Donald Trump stopper betalingene til Verdens helse-organisasjon (WHO). Han sier WHO skjulte hvor alvorlig korona-viruset var.

USAs president Donald Trump har stoppet landets pengestøtte til Verdens helse-organisasjon. Imens skal støtten undersøkes. Det sa han på sin daglige presse-konferanse tirsdag.

Trump mener WHO har skjult hvor alvorlig korona-viruset var.

– WHO har sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, sa Trump. Han sa at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på.

Han ga WHO skylden for at epidemien med korona ble så stor. Han hevder at mange liv og ødelagt økonomi kunne vært spart. Det er dersom WHO hadde gjort jobben sin og sendt eksperter til Kina for å undersøke situasjonen.

14. januar la WHO ute en melding på nettsamfunnet Twitter. De viste til en undersøkelse utført av kinesiske eksperter. Den fant ingen bevis på at korona-viruset smittet mellom mennesker.

– De støttet ideen om at det ikke var smitte mellom mennesker. Trass i at det var bevis på det motsatte, sa Trump.

Han bestemte strenge regler for folk som reiste fra Kina. Trump sa at Det var et bevis på at han hadde svart raskt på advarslene om viruset. Dette sa Trump flere ganger.

Trump hevder avgjørelsen har reddet «tusenvis av liv». Og at WHO «kjempet mot oss».

Søndag la flere amerikanske medier fram rapporter om Trump. De viser at Trump ikke lyttet til ekspertene før det var for sent. Årsaken var at han var opptatt av riksretts-saken mot ham og børsen. Til tross for at USA ble varslet om alvoret allerede tidlig i januar.

Reglene han innførte stoppet heller ikke titusener av reisende fra Kina til USA.

USA er det landet som gir mest penger til WHO. De siste årene har de gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til prosjekter. Det er i tillegg til den årlige støtten på 116 millioner dollar.

Nå skal de diskutere hva som skal skje med «alle de pengene som går til WHO». Det sa Trump.

Trump har kritisert WHO flere ganger. I februar foreslo han å kutte kraftig i budsjettet til organisasjonen. Det skriver avisa The Guardian. Korona-krisen har igjen gjort at han kritiserer dem. Også for en uke siden truet han med å kutte støtten.

Statsminister Erna Solberg har forsvart WHO. Det samme har Frankrikes president Emmanuel Macron. De har sagt at WHO heller bør få mer støtte.