Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump vil ikke straffe Saudi-Arabia

Saudi-Arabia drepte journalisten Jamal Khashoggi. Men USAs president vil ikke straffe landet.

– Vi bør tenke på Amerika først, sier USAs president Donald Trump om saken.

Journalisten Jamal Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet. Det skjedd i Istanbul 2. oktober. Han arbeidet blant annet som kommentator for den amerikanske avisa Washington Post. Khashoggi skrev kritisk om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Saudi-Arabia har innrømmet at Khashoggi ble drept på konsultatet. De hevder det var et uhell. Lydklipp viser noe helt annet. Liket av Khashoggi er borte. Etterforskere i USA mener at kronprinsen i Saudia-Arabia ba om at journalisten skulle drepes.

Donald Trump sa at det ikke spiller noen rolle om kronprinsen kjente til drapet.

– Det kan meget godt være at kronprinsen hadde kjennskap til denne tragiske hendelsen. Kanskje hadde han det, kanskje hadde han det ikke, sa Trump.

USA og Saudi-Arabia samarbeider om blant annet våpenhandel og olje.

Andre politikere fra USA reagerer på at Trump ikke vil gjøre noe.

Senator Lindsey Graham sier det ikke er i USAs interesse å se den andre veien når det kommer til det brutale drapet på Khashoggi.

– Det vil være sterk støtte i Kongressen for sanksjoner mot Saudi-Arabia og medlemmer av landets kongefamilie. Det gjelder uansett parti. USA kan ikke miste sin stemme for hva som er rett og galt i verden, sa Graham. i

Republikaneren Rand Paul er også uenig med Trumps uttalelse. Han sier USA vil fremstå som svakt dersom landet ikke følger opp saken med Saudi-Arabia.

Trump mener en straff vil gi høye priser på olje. Det vil få store følger for økonomien i verden. USA samarbeider også med Saudi-Arabia mot Iran.