Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump vil samle USA

USAs president Donald Trump delte politiske seiere. Han snakket om muren mot Mexico og kvinner i Kongressen. Natt til onsdag holdt han den viktige talen sin.

– Hvis vi skal oppnå fred og drive politikk, kan vi ikke drive med krig og granskninger, sa Donald Trump. Han er president i USA. Trump ba om mer politisk samarbeid og mindre konflikt.

Presidenten holdt talen State of the Union i Kongressen. Det skjedde tirsdag kveld amerikansk tid. Det er andre gang han holder talen om hvordan det er i USA. Denne gangen holdt han på i nesten halvannen time. Presidenten trakk fram egne politiske seire. Han gjentok at han ville bygge en mur på grensa til Mexico. Han ba også politikerne i nasjonal-forsamlingen Kongressen om å samarbeide.

– Jeg står her klar for å jobbe med dere for å skape historiske gjennombrudd for alle amerikanere. Seier handler ikke om å vinne for partiet. Seier handler om å vinne for landet vårt, sa Trump.

Han sa videre at de jobber for det amerikanske folket.

– Sammen kan vi komme oss ut av den fastlåste, politiske situasjonen, sa han. Trump la til amerikanere vil at de ikke skal regjere «som to partier, men som én nasjon». I USA styrer både Det republikanske partiet, der Trump er med, og Det demokratiske partiet.

Det er en uke siden statsapparatet i USA åpnet igjen. Det ble stengt fordi folk ikke fikk lønn. Trump kranglet med Kongressen om budsjettet. Han vil bygge grensemur mot Mexico. Kongressen ville ikke gi penger til dette. Trump godtok budsjettet til slutt. Men han har varslet en ny runde om muren.

– Vi skal få den bygget, sa han i talen. Trump mener innvandring er en trussel for velferden og sikkerheten i USA.

Presidenten fortalte også at han skal møte Nord-Koreas leder på ny. Møtet med Kim Jong-un skjer i Vietnam. Det blir i slutten av februar.

En rekke kvinner i Kongressen hadde kledd seg i hvit. Det var en hyllest til kvinner som kjempet for at kvinner kunne stemme. Det er i år hundre år siden Kongressen sa ja til et tillegg i grunnloven som ga kvinner stemmerett i USA. Etter valget sist høst, er det flere kvinner i Kongressen enn noensinne. Det sa også Trump i talen sin.

BILDER

Bildet viser kvinner kledd i hvitt i Kongressen i USA.

KVINNER: Det har aldri vært så mange kvinnelige politikere i Kongressen som nå. Flere kvinner markerte med hvite plagg at det er hundre år siden kvinner fikk stemmerett. FOTO:

Vis bildetekst