Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump vil sende folk raskere ut av USA

Regjeringen til Donald Trump vil sende folk raskere ut av landet. Det gjelder de uten lovlig opphold i USA.

President Donald Trumps regjering vil gjøre det mulig å kaste ut mange flere innvandrere raskt. Det vil de gjøre uten at domstolene behandler sakene. Det gjelder innvandrere uten lovlig opphold i landet.

Så langt har dette bare blitt gjort med folk rett etter at de har krysset grensa fra Mexico.

Mandag sa regjeringen at denne ordningen blir kraftig utvidet. Innvandrings-myndighetene vil kunne kaste ut omtrent alle uten lovlig opphold. Det er så lenge de ikke har vært lenger enn to år i USA. Det gjelder uansett hvor i landet de pågripes.

Meningen er at dette skal gå raskere. Det er sammenlignet med å behandle sakene i rettsvesenet, ifølge Kevin McAleenan. Han er USAs fungerende minister for innenlandsk sikkerhet. I innvandrings-domstolene kan det gå flere år før sakene er behandlet ferdig.

Organisasjoner som jobber for menneske-rettigheter, reagerer sterkt på endringen. De frykter den vil svekke innvandreres rettsvern.

Grace Meng jobber i organisasjonen Human Rights Watch. Hun sier at det er en veldig stor endring. Hun mener det er farlig og at det vil splitte tusenvis av familier.

Den endringen er mulig som følge av en lov. Den ble vedtatt i 1996.