Verden

Tsjernobyl er fortsatt ikke over

Dukker og gassmasker ligger igjen i Tsjernobyl. Det er fortsatt ikke mulig å bo der 25 år etter atom-ulykken.

Tirsdag er det 25 år siden det eksploderte på atom-kraftverket. 50 mennesker døde i Tsjernobyl-ulykken i Sovjetunionen. Etter eksplosjonen ble masse støv slynget opp. Støvet var fullt av radioaktiv stråling. 200.000 personer måtte flytte. Mennesker, mat, vann og dyr ble lenge skadd av stråling. 9.000 mennesker døde senere som følge av strålingen, mener helse-organisasjonen WHO. Noe av støvet kom også til Norge.

Nå er landsbyene ved Tsjernobyl øde og overtatt av naturen. Turister får lov til å komme på besøk.

– Det er høye gjerder og en følelse av å passere en grensepost. Pulsen gikk raskt når vi nærmet oss. Gatene var grodd igjen av busker. Vi kom nesten ikke forbi med bussen. Det vokste trær opp av gulvene i hus, forteller Svein Are Enes til Klar Tale. Han besøkte byen Pripjat rett ved Tsjernobyl både i 2009 og 2010. Det er fortsatt stråling der, men det går bra for noen timer.

– Vi gikk inn i bygg som det ikke var gjort noe med på mange år. De var forlatt på veldig kort tid. Stedet var som et sort hull der ingen klipper trærne eller går opp i stiger. Det føltes litt som å være på et spøkelses-sted, sier han.

På vei ut måtte turistene sjekkes for stråling. Det stakk i ham da han så at noen faktisk jobbet ved atom-kraftverket. De får daglig stråling i seg. For Tsjernobyl er fortsatt ikke over. Kassen av betong som er bygget rundt reaktoren, kan falle sammen. Den er i dårlig stand og må byttes ut. Ny, skadelig stråling kan slippe ut. Norge er blant landene som har gitt penger til en ny kasse. Men arbeidet blir stadig utsatt. Tsjernobyl blir ikke kvitt strålingen før om 150 til 200 år.

– De som jobber der, ofrer seg for staten og landet. De tenker annerledes enn oss. De tenker «noen må jo gjøre jobben». Jeg så en hel fotballbane full av tanks som var forlatt. De var for radioaktive. Da tenkte jeg på dem som kjørte tanksene etter ulykken, sier Enes.

Enes synes det var veldig grønt i Tsjernobyl. Strålingen verken synes, lukter eller smaker noe. Støvet som kom til Norge, blir fortsatt tatt opp av planter og sopp. Plantene blir spist av sau og rein. Derfor sjekker norske myndigheter fortsatt at dyrene ikke har fått for mye skadelige stoffer i seg. Fisken røye fra Tunnsjøen i Nord-Trøndelag er fortsatt så radioaktiv at den ikke kan spises.

LES OGSÅ: Samme farenivå som Tsjernobyl

I Japan strever de fortsatt med å stanse strålingen fra atom-kraftverket i Fukushima. Det ble skadd i jordskjelvet og tsunamien 11. mars. Ulykken i Japan regnes på samme nivå av fare som ulykken i Tsjernobyl. Flere organisasjoner jobber nå mot atomkraft. «Aldri mer Tsjernobyl», sier Naturvern-forbundet. Tirsdag drar forbundet til Stortinget og gir dem flere krav. De krever at atom-kraftverk i Russland legges ned. Det gjelder de som er gamle og usikre og ligger nær Norge. Det må bli ulovlig å frakte atom-avfall langs den norske kysten, mener de. Hviterussiske myndigheter vil bygge et nytt atom-kraftverk. Det må Norge jobbe mot, mener forbundet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå