Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tusen arrestert etter valgseier

Aleksandr Lukasjenko vant valget i Hviterussland søndag. Han startet med å arrestere motstanderne sine.

Valget i Hviterussland gikk som mange ventet. Aleksandr Lukasjenko fikk nesten 80 prosent av stemmene søndag. Lukasjenkos motstandere sier han fikk så mange stemmer fordi han jukset. Det fikk 10.000 mennesker til å demonstrere i landets hovedstad Minsk.

Opprørs-politiet i landet var harde mot demonstrantene. Over 1.000 personer ble arrestert. Blandt dem var også syv av de ni kandidatene som ville bli ny president i Hviterussland. Én av de andre kandidatene ble sendt til sykehus. Vladimir Neklyaev ble banket opp av politiet. Han fikk hodeskader.

– Vi er virkelig sjokkert. Det er tragisk at en fredelig demonstrasjon blir stoppet på en så brutal måte, sier Berit Lindeman til NRK. Lindeman er rådgiver i Den Norske Helsingforskomité. De jobber for fred, sikkerhet og menneskerettigheter i verden.

Lindeman man tror de fleste demonstrantene blir løslatt igjen. Men hun tror at lederne for opposisjonen i Hviterussland blir sittende i fengsel.

– De kan bli tiltalt til opprør og forsøk på å overta makten på en voldelig måte, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Både amerikanske myndigheter og ledere i Den europeiske unionen (EU) reagerer på det som skjer i Hviterussland.
– Dette feige angrepet på president-kandidater som ikke kan forsvare seg, er sjokkerende og skammelig, sier Jerzy Buzek. Han er president EU-parlamentet.