Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tusener på flukt

Militæret vant som ventet valget i Burma. Nå flykter 20.000 mennesker på grunn av bråk.

Militær-juntaens parti USDP hevder at de vant valget på ny nasjonal-forsamling i Burma.
– Vi har vunnet rundt 80 prosent av plassene og er glade for det, sier en av partiets ledere. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Opposisjonen, vestlige land og organisasjoner som jobber for menneske-rettigheter, sier at det ble jukset. Militæret hadde fått hvert fjerde sete i nasjonal-forsamlingen alt før valget. Og kandidatene til militær-juntaen fikk store fordeler i valgkampen. Få burmesere skal ha stemt. USAs president Barack Obama kritiserer militæret for å ha «stjålet valget».

LES MER HER: Valg i Burma

Det har blitt bråk i Burma etter valget. Det er kamper mellom opprørere og soldater fra regjeringen. 20.000 mennesker har flyktet over grensa fra Burma til Thailand det siste døgnet. Flere mennesker skal ha blitt drept.

Handelsbyen Myawaddy ligger på grensa til Thailand. Der bor gruppa karen-folket, som lenge har vært i konflikt med burmesiske myndigheter. Mandag var det kamper i byen. Det kriges nå med granater, ifølge øyenvitner. En av granatene skal ha landet i Thailand. Nabolandet sier at de vil hjelpe alle flyktningene som har kommet. Men drives opprørerne over til Thailand, kan konflikten spre seg over grensa.

Politiker Aung San Suu Kyi leder opposisjonen i Burma. Hun sitter i husarrest. Suu Kyi  og partiet hennes ville ikke være med i søndagens valg. Opposisjons-lederen kan bli løslatt fra husarrest til helgen. Nå har Suu Kyis yngste sønn søkt om visum til Burma for å kunne besøke moren.

Inger Lise Husøy er leder i Den norske Burma-komiteen. Hun sier til nyhetsbyrået NTB at valget har lite å si.
– Politiske endringer skjer ikke via nasjonal-forsamlingen. Juntaen vil uansett sikre sin egen makt, sier Husøy. Hun mener at valget har vært preget av frykt.
– For 20 år siden hadde folk et håp, nå er det frykten som råder sier hun.