Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tusenvis er drept

Mange vanlige folk er drept i krigen mot IS. Norge bidrar også. Myndighetene sier de er bedt om å hjelpe for å redde folk.

Irak prøver å jage bort terrorgruppa Den islamske staten (IS). De har kriget mot dem i to år. Mange land samarbeider om å hjelpe dem. Også Norge. De kriger mot IS i Irak og Syria.

Men ikke bare krigerne fra IS dør. Over 2.700 vanlige folk er også drept. Både menn, kvinner og barn. Folk som ikke er med og kjempe.

– Landene må gjøre sitt beste for å unngå feilbombing og at vanlige folk dør. Det er viktig at det etterforskes hva som har skjedd når vanlige folk dør, sier Marit Berger Røsland. Hun er statssekretær i Utenriks-departementet. Hun ser at USA har beklaget det som har skjedd og lover gransking.

I forrige uke ble over 200 mennesker drept i angrepene. Landene angrep Vest-Mosul i Irak med fly. Blant annet ble en skole bombet. Bygget ble brukt som hjem til flyktninger. Da ble 30 personer drept. En moské ble også bombet, og 49 vanlige folk ble drept. Det var i Aleppo i Syria.

Utenriksminister Børge Brende sier samarbeidet virker. Det sa han blant annet i forrige uke. Han sier Norge får ros fordi vi er med.

Statssekretær Røsland vil minne om hvorfor Norge og de andre landene er bedt om å hjelpe i Irak. Vanlige folk i Mosul og i andre byer lider. Det er fordi IS styrer der. Terror-gruppa hindrer folk å flykte. De har også lagt miner ved vanlige hus og andre bygninger. Hun sier det gjør det vanskelig å beskytte folk.

Samarbeidet Norge er med på, har drept minst 2.715 vanlige folk. Det er i tillegg til soldater som er drept. Det skriver nettstedet Airwars.org. Landene har samarbeidet om over 19.200 angrep med fly.

Røsland sier de snakker med landene som samarbeider for å unngå at vanlige folk blir drept. Og å gjøre sjansen for det minst mulig.

LES OGSÅ: Fant massegrav utenfor Mosul

LES OGSÅ: IS bruker flyktninger som skjold

LES OGSÅ: USA bombet skole i Syria