Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tvinges til å krige

Somaliske barn blir tvunget til å delta i krig. Det melder menneskeretts-gruppen Human Rights Watch.

Opprørerne i den somaliske gruppen al-Shabaab tvunget barn til å krige. Noen av barna er så unge som ti år. Det melder menneskeretts-gruppen Human Rights Watch (HRW).

– Al-Shabaabs barnekrigere blir sendt i kamper. Det er etter flere uker med hard trening. Noen blir brukt som for å beskytte voksne krigere. Det står det i en rapport fra organisasjonen i New York i USA.

– Av alle klasse-kameratene mine, klarte bare to av oss å flykte. Vi var rundt 100 gutter til sammen. Resten ble drept, forteller en 15 år gammel gutt.

LES MER HER: SOS-barneby i Somalia angrepet

Jenter er blitt tvunget til å hjelpe til i krigen. De er også blitt tvunget til å gifte seg med opprørere. Foreldre som prøver å beskytte barna sine, er blitt angrepet. Noen ganger er de blitt drept, ifølge organisasjonen.

Al-Shabaab kontrollerer store områder sør i Somalia. De kjemper mot den svake overgangs-regjeringens styrker. De kriger også mot soldater fra Den afrikanske union. Islamist-opprørerne har sagt at de støtter terror-organisasjonen al-Qaida.

Krigen går spesielt hardt ut over vanlige folk i landet.

– I Somalia er det ingen trygge steder for barn, sier Zama Coursen-Neff i HRW. Han sier at også styrkene til regjeringen bruker barnesoldater.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.