Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tyrkia nekter å snakke med Nederland

Nederlands ambassadør til Tyrkia må reise hjem. Han er ikke lenger velkommen.

Tyrkia er rasende på Nederland. Regjeringene i landene snakker ikke lenger sammen. Og Nederland får ikke lenger ha en ambassadør i Tyrkia.

– Det er krise. Det er Nederlands skyld. Det sier vise-statsminister i Tyrkia, Numan Kurtulmus.

Presidenten i Tyrkia er Recep Tayyip Erdogan. Han vil ha mer makt. For å få det må han holde ny folkeavstemning. I Nederland bor det mange tyrkere som kan stemme. Men Tyrkia får ikke lov til å sende ministere til Nederland for å drive valgkamp.

Utenriks-ministerens fly fikk ikke lov til å lande i Nederland. Familieministeren ble kastet ut av landet etter at hun kom over grensen i bil. Tyrkia mener det er brudd på menneske-rettighetene.

Nederland og andre europeiske land synes ikke presidenten i Tyrkia bør få mer makt. Og statsministeren i Nederland sier han aldri kommer til å si unnskyld.

Den tyrkiske presidenten krangler også med Tyskland. Tyrkiske politikere får ikke lov til å drive valgkamp i Tyskland. Erdogan har kalt tyskere nazister og sier president Angela Merkel støtter terrorister.

Tyrkia snakker også om å slippe flyktninger inn i resten av Europa. I dag blir mange av flyktningene fra Midtøsten stanset i Tyrkia.