Verden

Tyrkias etterretning kidnapper folk i utlandet

Folk som er kritiske til regimet i Tyrkia, blir kidnappet i utlandet. Så sendes de hjem til tortur i hemmelige fengsler.

Journalister fra ni europeiske land samarbeider i gruppen CORRECTIV. De har intervjuet mange ofre. Ofrene forteller om metodene til den tyrkiske etterretnings-tjenesten.

Flere foreller hvordan de ble kidnappet på gaten. Tyrkiske etterretnings-agenter bortførte dem. Det skjedde i land som Gabon, Sudan, Moldova, Aserbajdsjan, Ukraina, Malaysia, Sveits og Mongolia. Ofte lot lokale myndigheter det skje uten protester.

Ofrene ble fløyet til Tyrkia med privatjet. Det tyrkiske selskapet Birleşik İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi er eieren.

Selskapet har adresse i Ahmet Hamdi-gaten 61. Det er i Yenimahalle utenfor Tyrkias hovedstad Ankara. Der har den tyrkiske etterretnings-organisasjonen Millî İstihbarat Teşkilatı’ (MIT) sitt hovedkontor.

Flere av kidnappingene er filmet av overvåkings-kamera. Blant annet i Pristina i Kosovo og i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Militæret i Tyrkia forsøkte å ta over makten i landet i juli 2016. Kuppet var mislykket. Predikanten Fethullah Gülen og folk som følger ham, har fått skylden. President Recep Tayyip Erdogan anklager dem for forsøket på å ta makten.

Gülen har bodd i USA siden 1999. Han nekter for å ha noe å gjøre med forsøket på kupp. Men titusenvis av folk som følger ham, er satt i fengsel i Tyrkia. Enda flere har mistet jobbene sine.

Mange har også «forsvunnet». Det sier organisasjoner som jobber for menneske-rettigheter. Folk har blitt borte etter at de har blitt kidnappet på gaten. Folk i vanlige klær og i svarte varebiler uten kjennemerke tok dem med seg.

Ingen vet hvor det har blitt av dem. Men tidligere fanger forteller om hemmelige fengsler. De sier det finnes egne sentre hvor det foregår tortur.

Journalistene i CORRECTIV har intervjuet noen av de tidligere fangene. De forteller om tortur. De bekrefter det som flere organisasjoner har fortalt om tidligere.

En av de tidligere fangene forteller at han ble slått med klubber. Han ble også torturert med elektro-sjokk. De som torturerte ham, truet også familien hans.

– Vi skal gjøre det samme med kona og foreldrene dine. Og barna dine skal se på, sa en av dem, ifølge fangen.

– Noen av ofrene ble bortført og holdt sperret inne lenge. Så ble de satt fri. Mange av dem snakker ikke om det. Familiene har fortalt oss at de ble utsatt for grov tortur. Familiene forteller også at noen tok sine egne liv. De klarte ikke å leve videre, forteller Öztürk Türkdoğan. Han leder organisasjonen IHD.

Tyrkiske myndigheter vil ikke si noe om det som kommer fram i CORRECTIVs gransking. Men tidligere har de sagt at de henter henter hjem folk. Det gjelder dem myndighetene mener er med i Gülen-nettverket.

– Én etter én kommer vi til å hente gülenistene som har flyktet. Og som tror at de er trygge. Det lovet Erdogan etter det mislykkede kuppet.

Nihat Zeybekci er finansminister i Tyrkia. Han sa tydelig hva som kom til å skje med folk i Gülen-nettverket.

– Vi kommer til å straffe dem. Det blir på en måte som får dem til å trygle. De kommer til å be oss om å slakte dem for å få slutt på lidelsene. De skal få be for sine liv, sa han.

Mange tyrkere forlater landet som følge av truslene. Tyrkere er derfor den største gruppen som har søkt asyl i Norge i år.

Siste utgave

På forsiden nå