Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uenige om al-Assad

USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin er enige om en ting. Noe må gjøres med situasjonen i Syria. Men de er uenige om hvordan.

USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin har hatt sitt første formelle møte på to år. Det skjedde på mandag. De møttes i Verdensorganisasjonen (FN) sitt hovedkvarter i New York.

Før møtet skulle de to statslederne hilse på hverandre. Da var det kald stemning. Men selve møtet skal ha gått bra. Putin sa etterpå at møtet var «nyttig». Han sa også at Russland er klar for å bedre forholdet til USA.

Møtet varte i 90 minutter. Obama og Putin diskuterte blant annet Syria-konflikten. FN vil kanskje ha en militær aksjon i kampen mot terrorgruppa Den islamske stat (IS). Putin sa at Russland kan delta i en aksjon sammen med vesten.

USA og Russland har sagt at de kan samarbeide om Syria. Men bare Russland vil samarbeide med Syrias president Bashar al-Assad.

Russland vil samarbeide med al-Assad i kampen mot IS. Men Obama mener at det ikke er lurt. Han mener Bashar al-Assad er skyld i konflikten.

– Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien. Det var at diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama da han holdt tale i FNs hovedforsamling.

Han mener at noen andre må komme til makten i Syria. Hvis ikke får man ikke stoppet IS.