Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uenige om hvordan Assad må straffes

Soldatene til president Bashar al-Assad i Syria har brukt giftige gasser mot folket sitt. Men FN klarer ikke å bli enig om hvordan han må straffes.

Krigen i Syria har vart i over fem år. Mange har flyktet. Men fortsatt er det mange folk igjen. De lider. Hjemmene deres bombes. De lever i frykt. Mange uskyldige drepes. Soldatene til president Assad kjemper mot opprørere og terrorgruppen Den islamske staten (IS). Men Assad tar ikke hensyn til at uskyldige barn og voksne drepes. Soldatene hans slipper tønnebomber over områder der vanlige folk bor. Noen av bombene inneholder også giftige gasser. Det reagerer verdens-organisasjonen FN kraftig på. De ønsker å straffe Syria for dette. Men det er ikke lett. Det er sikkerhets-rådet til FN som skal bestemme hvordan straffen skal være. Sikkerhets-rådet er den mektigste samlingen til FN. Det har 15 medlemmer fra ulike land. Landene i rådet er for eksempel USA, Kina, Storbritannia og Russland.

Medlemmene er uenige om krigen i Syria. Russland er en nær alliert av Syria. De tror ikke på at Syria har brukt gass på folket. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Vitalij Tsjurkin er Russlands FN-ambassadør. Han mener saken må granskes mer før det kan bli aktuelt med straff av Syria.

– Rapporten mangler mye informasjon. Den inneholder ingen navn eller detaljer. Vi vet at klorgass trolig ble brukt. Men vi vet ikke sikkert hvem som gjorde dette, sier han.