Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uroen i Egypt rammer kristne

De kristne får skylden for krisen i Egypt.

De kristne får skylden for bråket i Egypt. Det sier talsmenn for de kristne. Minst 26 kirker skal ha blitt rasert i uroen. Det melder nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: Fortsatt urolig i Egypt

Politiet i Kairo brukte vold på å rydde islamistenes protestleire i Kairo onsdag. Det skal ha fått andre islamister til å gå til angrep mot kirker flere steder i Egypt.

Islamistene kastet brannbomber mot kirkene. Det meldte nyhetsbyrået DPA torsdag. De skal også ha angrepet seks kristne skoler og fire menighetshus.

De kristne skal ha mottatt mange trusler den siste tiden.

Samtidig sier egyptiske myndigheter at 84 personer skal stilles for en militær domstol. Det er på grunn av anklager om drap og brenning av kirker.

De 84 som blir stilt for retten er fra den egyptiske byen Suez. Flere av dem støtter partiet Det muslimske brorskap.

Det har vært flere voldelige sammenstøt i landet. Over 500 personer ble drept i sammenstøtene. Det sier egyptiske helsemyndigheter.

LES OGSÅ: Fjerner protestleire med makt

Brorskapet har varslet en nye demonstrasjoner mot militæret. Det er de som har overtatt makten i Egypt.

Datteren til en av lederne i partiet Det muslimske brorskap ble drept i den voldsomme uroen onsdag.

To journalister er drept i kaoset. TV-fotograf Mick Deane fra Sky News er drept. Han jobbet i Kairo da han ble skutt. Habiba Abd Elaziz jobbet for avisa Xpress i De forente arabiske emirater. Han døde også av skader etter å ha blitt skutt.

Statsminister Hazem Heblawy sier at aksjonen mot demonstrantene var nødvendig for egypternes sikkerhet. Han fikk jobben av militæret etter at Mohamed Mursi ble fjernet med makt 3. juli.

LES OGSÅ: Voldsomme gatekamper i Kairo

Mohammed ElBaradei fungerer som visepresident i Egypt. Onsdag sa han at han ikke ville jobbe som visepresident lenger. Det var på grunn av volden i Egypt. ElBaradei har vunnet Nobels fredspris. Han var også tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Han sa opp jobben i et brev onsdag.

– Det fantes fredelige alternativer til å få en slutt på den politiske krisen. Det skrev ElBaradei i brevet.

Norge, USA, EU og FN synes det er unødvendig med bruk av vold i Egypt.