Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– USA er imponert over norsk overvåking

Journalist Glenn Greenwald sier at USA er imponert over norsk overvåking.

Journalist Glenn Greenwald har sett de hemmelige papirene til NSA om norsk overvåking. Han sier at USA er imponert over norsk overvåking. Dette skriver nyhetsbyrået NTB.

– Norge er flinke til å overvåke. NSA er imponert, sier journalist Glenn Greenwald, til avisa Aftenposten.

NSA er den amerikanske etteretnings-tjenesten (E-tjenesten). Greenwald er fra USA og jobber i den amerikanske utgaven av den britiske avisa The Guardian.

Greenwald og Laura Poitras er de eneste personene som har fått se de hemmelige dokumentene som Edward Snowden varslet om. Det er mellom 50.000 og 200.000 dokumenter. Snowden tok med seg dem da han jobbet i NSA.

Laura Poitras er en amerikansk filmskaper. Hun lager dokumentarer.

Tirsdag skrev Greenwald om det første dokumentet om Norge i avisa Dagbladet. I det står det at NSA har overvåket informasjon fra den norske etterretnings-tjenesten.

Greenwald og Dagbladet mener at informasjonen kommer fra 33 millioner mobil-samtaler i Norge. Kjell Grandhagen mener at dette var feil. Han er sjef for etteretnings-tjenesten i Norge.

Han mener at tallene 33 millioner ikke viser amerikansk overvåking i Norge.

– Tallene viser informasjon til om det norske militæret i områder i utlandet der det er konflikter. Tallene handler også om internasjonal terrorisme, sier Grandhagen til avisa Aftenposten.