Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

USA strammer inn sikkerheten

USA gjør sikkerheten på flyplasser i Europa strengere. Det gjelder land som har direktefly til amerikanske byer.

USA strammer inn på sikkerheten ved flyplasser. Det gjelder flyplasser i land som har direktefly til amerikanske byer. Årsaken er frykt for terrorangrep. Dette får foreløpig ikke konsekvenser for avganger fra Norge.

Det nasjonale sikkerhetsdepartementet i Washington i USA melder om innstrammingen onsdag. Men de vil ikke si hvilke land eller lufthavner tiltakene gjelder. De vil heller ikke avsløre noe om hva de strengere sikkerhetstiltakene vil gå ut på.

– Vi bytter ferske og relevante opplysninger med våre utenlandske allierte. Og vi snakker med luftfartsindustrien, sier USAs sikkerhetsminister Jeh Johnson.

Det er foreløpig ikke klart om det får noen følger for passasjerer ved norske flyplasser.

– Dette betyr foreløpig ingenting. Vi har ikke fått noen beskjed ennå, sier Joachim Westher Andersen til nyhetsbyrået NTB. Han er medieansvarlig ved Oslo Lufthavn. Heller ikke Luftfartstilsynet har fått noen beskjed om endringer.

– Dette får foreløpig ikke konsekvenser for norske flyplasser og passasjerer. Jeg kjenner ikke til at vi har fått noen forespørsel om økt kontroll. Det sier tilsynets kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen torsdag morgen. Han minner om at sikkerheten på flyplassene generelt er høy.

Meldingen kom rett før USAs nasjonaldag 4. juli. Men amerikanske myndigheter vil ikke si om det er finnes en spesiell trussel.

De frykter at terrorgrupper i Syria og Jemen er i ferd med å lage en ny type «usynlige» bomber. Og at de planlegger å smugle dem om bord i fly. Bomber som ikke oppdages av metalldetektorer eller av bombehunder. Det er årsaken til tiltakene. I helgen advarte president Barack Obama om trusselen fra europeere som kommer tilbake fra Syria. Noen har vært hos islamistiske grupper. Mange av dem vil lett kunne reise inn i USA.

Britiske myndigheter har allerede reagert på den amerikanske advarselen. Ifølge den britiske avisa The Guardian vil sikkerheten ved britiske flyplasser bli skjerpet.