Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

USA var i byen til bin Laden

Amerikanske agenter bodde i byen Abbottabad i Pakistan lenge. Slik overvåket de Osama bin Ladens hus.

Den amerikanske etteretnings-organisajsonen CIA hadde et eget hus i Abbottabad i Pakistan. Slik kunne de overvåke bygningen der de trodde Osama bin Laden var. Han var leder av terror-organisasjonen al-Qaida.

CIA brukte huset i flere måneder. De samlet inn informasjon fra pakistanere. De forsøkte å finne ut hvordan dagliglivet var for dem som bodde i huset. Det skriver den amerikanske avisen Washington Post.

CIA-agentene tok bilder av alle som gikk inn og ut av bin Laden-huset. Agentene var skjult bak spesielle vindusglass. Bildene ble tatt på lang avstand med spesielt fotoutstyr. Agentene prøvde også å lytte til hva som ble sagt i huset og i telefoner. Til det brukte de utstyr for avlytting.

Agentene brukte også bilder fra sattelitt og radar. Hensikten var å finne ut om det var tunneler under huset.

Overvåkingen kostet mye. Derfor måtte CIA be den amerikanske Kongressen om ekstra penger. Det var etter at bin Ladens skjulested ble oppdaget i august i fjor, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Dyr jakt på Osama bin Laden

CIA-huset ble ikke brukt under operasjonen natt til mandag. Det var da amerikanske soldater gikk inn i Osama bin Ladens hus. Han og fire andre ble drept.

USA fikk med seg Osamas datamaskiner. De viser at bin Laden hadde bodd i huset i flere år. Det var også herfra han styrte organisasjonen al-Qaida.

Bin Ladens kone bodde også i huset. Hun har fortalt at de bodde i huset i fem år. Bin Laden skal aldri ha gått ut av et rom i tredje etasje. Det var der han ble drept.

LES MER HER: Holdt pusten under aksjonen

CIA kom på sporet av bin Laden i 2006. Det skjedde etter at de fikk vite et navn til en av dem som jobbet for bin Laden. CIA fikk navnet fra fanger på Guantanamo-basen i 2006. Men det var først i 2010 at de klarte å følge denne kureren til huset i Abbottabad.

CIA var ikke sikker på at bin Laden var i huset i den pakistanske byen. Årsaken var at ingen hadde sett ham der.

Det har vært mange forskjellige historier om hva som skjedde under aksjonen. Nå har CIA fortalt at det bare var én person som skjøt mot dem. Det var bin Ladens kurer. Han ble skutt. Soldatene møtte ingen motstand i hovedhuset. Likevel skjøt og drepte de den andre kureren i huset. Også en av sønnene til bin Laden og en kvinne ble drept.

Amerikanske soldater fant bin Laden i tredje etasje i hovedhuset. Han hadde ikke våpen. Men han hadde våpen han kunne få tak i.

LES MER HER: Viser ikke bilder av død Osama

Aksjonen har ført til et dårlig forhold mellom Pakistan og USA. Pakistan har jobbet sammen med USA om å jakte på på terrorister. Torsdag truet Pakistan med å bryte dette samarbeidet. Det er om det blir flere slike operasjoner i Pakistan. I USA beskyldes Pakistan for å ikke ha gjort en god nok jobb.

Du kan lese mer om Osam bin Laden i Klar Tale nummer 17.