Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Usikkert om dommen kommer

Onsdag skulle norske Joshua French få dommen sin i rettssaken i Kongo. Fortsatt er det usikkert om den kommer.

Norske Joshua French er tiltalt for drap på cellekamerat Tjostolv Moland. Det er i fengselet i Kinshasa i Kongo. Norske etteforskere mener at han er uskyldig. Onsdag skulle retten i Kongo komme med sin dom. Men ved middagstider onsdag hadde French-rettssaken i Kongo ennå ikke kommet i gang. Det er uklart om dom vil falle i løpet av dagen.

I løpet av formiddagen begynte rettslokalet å fylle seg opp. Joshua French ved 12-tiden ennå ikke kommet til rettslokalet.

Heller ikke aktoratet og dommerne var på plass. Men rettslokalet ble i løpet av formiddagen stadig fullere av tilhørere. Blant dem er Frenchs mor Kari Hilde French, advokat hans Marius Graasvold, forsvarer Marie André Mwila og Utenriksdepartements spesialutsending Kai Eide. Den britiske konsulen Edward Roberts kom også onsdag formiddag. Det samme gjorde psykiater Lavrantz Kyrdalen.

Dommen skulle ha falt flere ganger tidligere. Men den er stadig blitt utsatt.

LES MER HER:Lege nektes å reise inn i Kongo

LES OGSÅ: Må vente videre på dommen

Tirsdag sa dommer Serge Kabondo at han ikke kan felle dom onsdag. Det er dersom det viser seg at French har vært syk under rettssaken. Retten kan i så fall bli nødt til å erklære rettsforhandlingene ugyldige. Da må de starte på nytt, sa Kabondo til VG.

Aktoratet har sagt nei til at French skal få behandling på sykehus. De mener dette er en del av en plan for at French skal kunne rømme fra landet. Aktor Homère Katenda Nkulu er overbevist om at French drepte Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet. Det skal ha skjedd 18. august i fjor. Norske etterforskere mener Moland tok selvmord.

Dersom Kabondo kommer med en dom i løpet av dagen, vil dommen kunne ankes innen fem dager.

LES MER HER:Vil ha livstid for French