Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Utvist elev skjøt og drepte 17 på skole

En utvist elev skjøt og drepte 17 personer på sin tidligere skole. Det skjedde i Florida i USA.

19 år gamle Nikolas Cruz tok med seg et halv-automatisk gevær. Så skjøt og drepte han 17 personer på sin tidligere skole. Det skjedde i Parkland i delstaten Florida i USA. Cruz var utvist fra skolen.

Steve Israel er sheriff i Broward fylke. Ifølge ham er ofrene både voksne og elever ved den videregående skolen. Den ligger litt nord for byen Fort Lauderdale. Han sier åstedet etter onsdagens skyting var «forferdelig».

Flere elever har fortalt at de gjemte seg i skap og under pulter. De gjemte seg der mens skytingen pågikk. De sendte meldinger og ba om hjelp.

Tolv personer ble funnet døde inne i skolebygningen. To ble funnet på utsiden. Mens en annen ble funnet i en gate i nærheten. To andre døde etter å ha blitt fraktet til sykehus.

– Dette er en fryktelig dag for oss, sier Robert Runcie. Han er skolesjef i Broward,

Mande skadde er fraktet til sykehus i nærheten. Flere av dem er kritisk skadd.

Gjerningsmannen ble også fraktet til sykehus. Det skjedde etter at han ble pågrepet. Men senere ble han skrevet ut. Han ble ført inn på sykehuset av politi med tunge våpen. Det viser videobilder.

Politiet sier at mannen er Nikolas Cruz. Han er tidligere elev ved skolen. Han ble utvist på grunn av oppførsel.

– Vi har allerede begynt å gå gjennom nettsidene hans. Vi sjekker også ting på sosiale medier, sier sheriff Steve Israel. Han kaller enkelte av innleggene for «veldig, veldig urovekkende».

En av elevene på skolen sier at Cruz var en gutt med problemer. Han sier han ikke ville ha noe med ham å gjøre for å unngå konflikt.

Skytteren skal ha vært kledd i svart. Han hadde på seg en burgunder-rød jakke. Våpenet han hadde med seg, var et AR-15-gevær.

Bill Nelson er senator fra Florida. Han fikk informasjon om hendelsen fra etterforsknings-byrået FBI. Han sier at skytteren hadde på seg gassmaske. Han hadde med seg flere røykgranater.

– Han uløste brannalarmen. Slik kom barna strømmende ut av klasserommene og ut i gangen. Og da begynte blodbadet, sier Nelson.

TV-bilder fra hendelsen viser elever som flykter fra skolen. Skadde personer på båre blir lagt inn i ambulanser. Du ser også flere elever bli ført bort på rekke og rad. De er beskyttet av politifolk.

Politi med våpen, hjelm og skuddsikre vester stilte seg opp rundt skolen. Noen av dem var i et pansret kjøretøy.

Politiet i Coral Springs ba lærere og elever gjemme seg i bygningen. De ba dem om å bli der til politiet kom fram til dem. En jente gjemte seg i et skap sammen med flere andre elever. Det fortalte hun på sms til en lokal TV-stasjon.

– Alarmen gikk. Men vi trodde først det var en brannøvelse. Så hørte vi skuddene, sa en annen elev.

John Obin sier sønnen hans hadde time da skytingen begynte. Han sier at lærerne raskt fikk elevene ut av skolen. Sønnen fortalte ham at han hadde gått forbi to livløse personer. De lå på bakken utenfor. De så ut til å være døde.

President Donald Trump fikk raskt vite om det som var skjedd. Det gjorde også Floridas guvernør Rick Scott. Trump avlyste en planlagt pressekonferanse. Slik kunne han følge utviklingen.

Det har vært 17 episoder med skyting på skoler i USA hittil i år. Det melder organisasjonen Everytown. Siden januar 2013 har det vært minst 283 episoder med skyting.