Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Utvist fra retten

Ratko Mladic ble utvist fra rettsmøtet i Haag i Nederland.

Ratko Mladic snakket da han ikke skulle snakke. Derfor ble han utvist fra retten i Haag i Nederland. Det skjedde mandag. Mladic er tiltalt for folkemord i tidligere Jugoslavia. Han var da bosnisk-serbiske general. Rettsaken skjer i krigsforbryter-domstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Det er verdens-organisasjonen FN som har laget domstolen.

Mladic avbrøt rettsmøtet med snakk mange ganger. Dommer Alphons Orie fikk fort nok. Han utviste Mladic. Det skjedde kort tid etter at møtet hadde startet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Dermed fikk ikke Mladic erklært seg skyldig eller ikke skyldig. Tiltalen er folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Retten antok at han vil si at han «ikke er skyldig». Det gjelder på alle punktene i tiltalen.

Mladic har fortsatt ikke fått organisert sitt forsvar. Han har fått en egen advokat som domstolen har bestemt. Mladic har hatt fire møter med domstolen for å snakke om forsvaret sitt.

Mladic ba om utsettelse i det første rettsmøtet. Det var 3. juni. Domstolen ga ham 30 dager å tenke seg om på. Mladic sa at tiltalen var «uhyrlig». Han sa han bare hadde forsvart sitt folk og sitt land.

LES MER HER: Mladic for retten for første gang

Når tiden innhenter folk

Den første tiltalen mot Mladic ble tatt ut for nesten 16 år siden. Det var i slutten av juli 1995. Da ble tiltalen utvidet til å omfatte massakren i Srebrenica i november 1995. Da ble 40.000 mennesker drept. Mladic ble først tatt til fange i vår.

LES MER HER: Krigs-forbryteren Mladic er pågrepet